2019-07-20
大人話要食越南菜,官塘区選擇吾多。。峴港👉仲吾係你。按地址,好容易便找到成業工業大广,從停車場搭𨋢上一樓, 大廈裏面有點殘舊污糟, 找到3號單位,但重門深鎖, 似後門多d, 隔離有條樓梯,直落返地面,見有張海報箭咀指向前面。。哦,原來沿成業街有个小门口,爬樓梯1層,便是。( 原來我哋真係找對咗門口,可惜店主張佢封咗,食客只能夠從大街爬樓梯上)。首次試咗: 炸蝦餅,蒸粉包, 菠蘿雞肉米紙卷, 生牛肉湯粉。 前菜小吃都未來 ,第一道菜上的是生牛肉🐮湯粉,🍜河粉分量頗多, 加6大片牛肉, 湯底清甜,😋好味啊!菠蘿🍍雞肉米紙卷, 含有大量蘿蔔絲, 爽口清新, 連個魚露汁都加咗菠蘿汁, 清甜好味👍。蝦餅, 厚切, 熱食外面脆卜卜, 攤凍咗外面脆皮就有點硬, 味道正常, 🦐膠有𡁻頭。蒸粉包, 裏面有好多肉碎, 每一個粉包仲有半片扎肉墊底🤗。兩個人食到非常飽飽 (每個大概$50~60蚊), 連加一, $253, 🥳CP值(若果唔使加一,就更好🤩了)。星期六中午客人唔多, 任你揀位坐。 幸好客唔多,因為得一個服務員做樓面, 2個做廚房,加一個收銀。