#ftf_銅鑼灣必訪高質精緻台灣菜 環境氣氛極高雅 裝潢華麗,環境極舒適,十四樣嘢食加四杯嘢飲,每一樣都有水準!價錢相對起環境同食物質素,絕對係性價比之選!白滷水八福拼盤 $298⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個超抵食,一個價錢可以食到九孔鮑魚、法國鵝肝、鵝腸、鵝頸肉、鵝掌、鵝翼、滷水蛋同冰豆腐,滷水味道調得剛好,唔會太鹹,可以食到食材嘅鮮味,鮑魚、鵝肝同鵝腸絕對係大讚!八斗子炒飯 $158⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個炒飯絕對係驚艷!首先食材豐富到不得了,有大量帶子、蟹肉、蟹子同肉鬆,可想而之鮮香味係幾咁濃重!加埋隻彈牙大虎蝦,簡直冇得彈! 花雕藥膳雞卷 $82⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雞卷厚薄剛好,酒味唔會話太濃烈,花雕淡薄得來又好long lasting,可以食到其他藥材同埋雞肉嘅鮮味!燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排 $188⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雖然菠蘿唔係話太甜,但酸酸地都幾開胃,牛小排牛味濃重有脂香,肉質鮮嫩,油脂分布均勻,配搭令人讚嘆!秘製台汁花膠豬手石鍋 $208⭐️⭐️⭐️⭐️相對之下,呢個就係預計之內嘅味道,豬手炆得超軟腍,雖然唔係話太驚喜,但其實都唔錯,味道香濃得來又唔會太鹹!黑松露奶油百合花 $138⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️中式嘅材料配西式嘅醬汁,
#ftf_銅鑼灣

燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排 $188

秘製台汁花膠豬手石鍋 $208

黑松露奶油百合花 $138
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
中式嘅材料配西式嘅醬汁,配搭新穎,中西合璧,天下無敵!奶油味道調配得宜,creamy得黎完全冇膩感,味道係喜出望外咁夾!

野生豬脆皮炸大腸 $108
⭐️⭐️⭐️⭐️
香脆得黎唔油膩,而且處理得好乾淨,中間完全冇肥膏,夾住舊瓜、點埋啲甜酸醬一齊食,正!

蟹肉蛋白泡泡脆米金湯$138
⭐️⭐️⭐️
呢個打卡一流,蟹肉同埋帶子份量都算多,但個湯嘅味道可以再濃啲~

波士頓龍蝦脆豆金瓜 $328
⭐️⭐️⭐️⭐️
龍蝦肉質彈牙,但個人嚟講,覺得味道稍為鹹咗少少,不過入面嘅脆米餅、南瓜脆片同秋葵都十分香脆!

烏蠅頭爆炒韭菜花 $98
⭐️⭐️⭐️
味道正常發揮,不過不失~純粹有個菜食下咁,冇乜特別。

八寶冰 $52
⭐️⭐️⭐️⭐️
綠茶蕨餅、芋圓、小丸子、珍珠都幾煙靭,雪糕雖然係普通嘅雲呢拿味,但意外地出色。不過啲冰就要自己加煉奶同黑糖先有味,個冰底唔係預先打好/調味。

流心可可香蕉冰淇淋鬆餅 $108
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
俾個名欺騙左,原來係窩夫,哈哈!一開頭覺得冇乜特別,但我同朋友都覺得呢個越食越好味,窩夫香脆加埋雪糕,冰火交融!

桃膠燉蛋白 $60
⭐️⭐️⭐️⭐️
質地滑油,重奶味,暖笠笠之選!

黑糖珍珠奶油鬆餅 $128
⭐️⭐️⭐️⭐️
鬆餅厚實,好有份量,入邊夾埋珍珠同奶油,極之澎湃!本身係想食呢個pancake先,點知叫錯咗窩夫,然後先再叫你過,但相對之下竟然覺得窩夫出色啲!唔知係咪因為已經食得太飽,哈哈哈!

紅棗杞子桂圓紅棗米水$38
柚薑米水 $35
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
質地厚身,米味濃郁,好足料,養生之選!

檸檬愛玉 $42
⭐️⭐️⭐️⭐️
大大杯,甜度適中,酸酸微微,消滯開胃!

蜂蜜茉莉綠茶奶蓋 $42
⭐️⭐️⭐️⭐️
正常發揮,奶蓋厚身,但稍為唔夠鹽味~

回頭率🤡🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻