2017-11-25
銅鑼灣一向商場大牌子食店林立,啲偏僻小巷店都少有人理,但見依間專食豬扒丼或麵既小店幾多好評,一於試一試,就覺得真係值得讚賞門口有大大塊牌寫住必食豬扒飯係龍與鳳就真係要入去試吓啦店面裝修帶少少懷舊風,用嘅都係摺檯摺櫈點餐方式就係每人自己tick紙仔,主菜大部份都係以豬扒做主題嘅亦可以按自己喜好加配菜、多飯定少飯,同埋飲品,另外亦有多款小食,幾有彈性架女友叫左蔥油豬扒飯,見佢係期間限定,加上黎到一定要試佢既豬扒丼,所以叫佢蔥油好惹味豬扒夠爽脆嫩滑配上軟綿綿嘅飯,係好食至於我就叫左沖繩豬軟骨撈粗麵,賣相幾特別放上三塊蓮藕片同兩舊蘿蔔,豬軟骨放底,伴碟仲有類似蒜粉嘅調味料用嚟撈麵豬軟骨好軟滑令我諗起去沖繩旅行嗰時食嘅沖繩麵都有用上依隻豬軟骨個麵既麵質都爽口彈牙,撈上既醬汁都惹味我地每人加7蚊飲果汁,有蘋果汁同埋橙汁選擇,依隻唔知咩牌子嘅果汁都好好飲,但就幾細支。小食方面,依碟炸魚蛋風味有啲似日式,因為佢配上木魚同埋日式燒章魚丸用既醬汁,味道不錯另外亦叫左客滷水雞翼,依個就唔太特別,味道預期之中。整體黎講,平均每人食左83蚊,食得好飽,而且食物味道質素真係不錯,係一間用心經營既小店
門口有大大塊牌寫住必食豬扒飯係龍與鳳就真係要入去試吓啦 店面裝修帶少少懷舊風,用嘅都係摺檯摺櫈 點餐方式就係每人自己tick紙仔,主菜大部份都係以豬扒做主題嘅亦可以按自己喜好加配菜、多飯定少飯,同埋飲品,另外亦有多款小食,幾有彈性架