2021-10-10
天氣開始轉涼,就會心癮起想打邊爐,咁啱早排經過見到,又忍唔住走入去食!🙈餐廳氣氛十足,完全唔似平時嘅港式或者台式火鍋店,燈光暗暗地,好適合Friday night,weekend同朋友相聚嘅餐廳。呢度主打麻辣火鍋,有3款可以選擇,而我哋就揀咗清油養生麻辣鍋。望落嗰樣睇落好辣(雖然係少辣哈哈哈),但食落超香。湯底仲有凍豆腐、鴨血做湯料,索晒啲汁!•鴨血🐦•-由於我哋唔知湯底內有鴨血,我哋自己都叫咗碟鴨血哈哈。雖然係咁,但我哋兩個都覺得值得另外叫多一碟,因為質地好軟身,好有台灣嗰種味道。•即炸紫菜響鈴🔔•-打邊爐又點可以少得響鈴呢?而且呢度聲稱即叫即炸,一定要食啦咁~就咁食就脆卜卜,而浸落湯到必有另一番風味,紫菜味道特別香濃。•極尚牛舌🐮•-重頭戲嚟啦~😍其實我一直都好想打邊爐試下食牛舌,但又好擔心會好硬。不過,見到個名寫明秒殺都相信係薄切,好吸引嘅情況下就小試牛刀luuuu~果然!!!好好味,肉質嫩身,而且牛味好出,食完一塊又一塊,大家記住千祈碌大約20秒已經熟啦,唔好碌太耐。而西班牙霜降肉,油脂均勻,肉質彈牙。呢個價錢有咁嘅份量我真係覺得好抵,有機會嘅一定要encore!🤤🤤
呢度主打麻辣火鍋,有3款可以選擇,而我哋就揀咗清油養生麻辣鍋。 望落嗰樣睇落好辣(雖然係少辣哈哈哈),但食落超香。湯底仲有凍豆腐、鴨血做湯料,索晒啲汁!
•鴨血🐦•
•即炸紫菜響鈴🔔•
打邊爐又點可以少得響鈴呢?
•極尚牛舌🐮•
重頭戲嚟啦~😍