今日星期日🌞,阿女學校有活動,我就準時十二點去接佢放學,阿女話著住件校服👩‍🎓話唔想出街食,我話咁不如買外賣返屋企食,阿女話同學成日都去間叫果子嘅鋪頭買嘢食😮,我心諗妳啲同學鍾意將糖當飯食咁奇怪㗎咩🤔?啊,原來果子店係食海南鷄同喇沙嘅😂😂😂。呢間鋪頭只做外賣,咁就啱哂啦🤣,最後我同阿女外賣咗1飯1麵同理2個小食。果子無骨海南雞飯 $40隨海南鷄飯附送嘅鷄湯🍲真係無得頂,非常清甜😋,入面仲有啲冬瓜粒,今日咁熱🥵,消暑一流☺️。海南鷄飯啲鷄不但因為無骨所以啖啖肉😍,而且鷄肉嫩滑有鷄味🥰,鷄皮本身亦非常爽口,一啲都唔油膩👍。油飯非常之香,而且粒粒分明,十分好食😋。附飯仲附送3種醬汁(甜豉油,薑蓉和辣汁)非常貼心🥰。帆立貝喇沙摻摻 $65首先要讚下佢地嘅摻摻同湯係分開裝嘅👏,返到屋企食都唔會腍哂,讚👍。喇沙湯底有椰香味🥥而且味道非常濃郁,有微辣🌶,湯底真心唔錯😋。3️⃣大粒帆立貝都係鮮甜嘅🥰,再加上唔少出色嘅配料 -- 魚蛋非常爽口彈牙🥰;蜆肉鮮甜無沙😋;豆腐卜就吸收哂湯嘅精華,非常好食😋。話明係摻摻,當然麵底係由米粉和油麵混合而成,兩者口感豐富😊,而且軟硬度適中,超讚呀👍。沙嗲牛串燒 $20

果子無骨海南雞飯 $40

帆立貝喇沙摻摻 $65

沙嗲牛串燒 $20/2串
牛肉🐂燒得剛剛好👍,肉嫩唔韌,但係都吸唔上身為串燒主要靈魂嘅沙嗲汁醬。自家製嘅沙嗲醬非常惹味,搭上牛肉🐂,立即變成絕配😍。

粟米墨魚餅 $12/2件
墨魚餅煎得金黄,墨魚肉🦑爽口彈牙,如果栗米可以多些就非常好了😊。

總括而言,「果子」嘅無骨海南鷄真係非常值得一試,喇沙摻摻亦非常出色。最正係間小店咁近阿女間學校,可以非常容易返兜去食😂😂。

2022-10-16
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$70 (Lunch)
  • 帆立貝喇沙摻摻
  • 果子無骨海南雞飯