2023-03-08
有親戚從國內來港旅遊,我帶佢哋去旺角行街買嘢,經過蘇杭冰室,餐廳地方都好大,裝修以北歐簡約風為主調,中式及西餐一應俱全,門口餐牌寫有煲仔麵,親戚話煲仔飯食得多,想試吓煲仔麵,於是我們便入座食晚餐。炭燒羊扒揀咗我五成熟,羊扒則有足足三大件。 所有肉扒不經特別醃製及不用鬆肉粉。肉扒以明火炭燒,肉香之外更有煙熏香氣。配黑椒汁更惹味,薯條係即炸,香脆可口。扒餐送是日例湯,係忌廉湯,味道creamy,蒜蓉包香口,紅豆冰紅豆軟綿,甜度適中,奶味香甜。奇味雞煲煲仔麵,奇味雞煲特色在於香辣惹味,味道自然醇厚,雞件和豆卜都好入味,雞肉嫩滑,麵條掛上醬汁,非常美味!鹹檸七清涼解渴。蔥花蝦仁叉燒滑蛋雙拼飯:滑蛋同叉燒、蝦仁絕對係完美組合,滑蛋非常嫩滑,叉燒散發香氣,入口鬆軟,同時不失肉質的咬口,蝦仁清爽可口,撒上適量蔥花,更添美味!芒果疏乎厘班戟,疏乎厘厚身鬆化輕盈,配上香甜果,是最佳的飯後甜品!
扒餐送是日例湯,係忌廉湯,味道creamy,蒜蓉包香口, 紅豆冰紅豆軟綿,甜度適中,奶味香甜。
鹹檸七清涼解渴。