2021-08-04
放工同男友去左佐敦廟街搵食,成條街都好多餐廳,最後選擇左間法國菜兩個人鋸下扒浪漫下😍 老闆話佢地嘅扒好靚,推介我地試下佢地嘅USDA Prime🐮,所以我就叫左塊薄切試試,另外再一人叫左個套餐,貪佢套餐有湯又有野飲🍹 美國熟成牛肉眼 薄切 ($268)老闆果然無推介錯,塊扒都好大塊下,一D都唔似係薄切,同平時餐廳食嘅厚度差唔多,即叫即整,我哋叫咗三成熟,廚師將血水鎖咗係塊肉入面,所以上碟嘅時候,成塊肉都唔會血淋淋, 感覺唔會太生,個火控制得剛剛好,我鍾意佢有口感得黎唔會好韌,肉嫩易入口,食落去牛味好重啲牛肉汁好juicy,令人回味😋 納米慢煮超厚切豬扒 ($99)🐷呢個厚切豬扒其實係晚市套餐嚟嘅,我主要係貪佢有湯同嘢飲先叫黎試試,呢個價錢我真係冇乜嘢期望,點知勁有驚喜,豬扒一啲都唔鞋,厚切得嚟,唔會咬唔開,啲肉係彈牙嘅, 而且豬味重,仲有我愛嘅薯條添🍟,超級有驚喜,呢個價錢我寧願加多少少錢食佢,都唔食X哥焗豬扒飯啦,食完就知真係差好遠~ 安格斯牛肉三文治 ($128)🥪🍖食完個牛再食呢個安格斯三文治真係遜色咗啲, 個包索曬牛肉嘅汁,咬落去係juicy係好食嘅, 我自己最怕就係食啲太乾爭
美國熟成牛肉眼 薄切 ($268)
納米慢煮超厚切豬扒 ($99)🐷
安格斯牛肉三文治 ($128)🥪🍖
食完個牛再食呢個安格斯三文治真係遜色咗啲, 個包索曬牛肉嘅汁,咬落去係juicy係好食嘅, 我自己最怕就係食啲太乾爭爭嘅三文治,但係呢一個唔會令我食一啖就要飲下水,最怕個種乾到吞唔落嘅感覺,所以都幾滿意~
整體上環境服務食物質素都好好,價錢我覺得係性價比高,老闆都好好人好好傾,不過佢同我哋講由於疫情同埋租金嘅影響,佢都好大困擾,令我哋都有啲唔開心,一間咁有心嘅餐廳喺香港真係越嚟越少,雖然餐廳都有做外賣黎增加額外收入,但係質素點都唔會有堂食咁好食,所以我非常之推介大家去嗰度試下佢哋嘅扒同食物,的確係用心製作,希望大家支持小店走過逆境~老闆加油🤗
Le Steak Specialiste
#天天foodies
#天天飲食_佐敦
評分:9/10
#Lesteakspecialiste #佐敦 #廟街 #Steak #牛扒 #豬扒 #hkig #foodphotography #foodphoto #hkfoodblogger #偽食評家 #食評 #食好西 #hkfoodies #instafood #一路食一路post #相機食先 #手機食先 #yummy #delicious #ilovesharefood #全力食 #日日食 #instafood