2023-02-03
🐈✨✨✨✨✨✨🍽️ 新記雞粥 (鴻禧大廈) @sunkeechickencongee📍旺角花園街1號鴻禧大廈地下5號舖 #旺角eatmeow好 #九龍eatmeow好時冷時熱嘅天氣真係好煩😢 嗰日凍凍地再加新年後想食啲簡單家常菜,決定嚟試下(我都幾鍾意食粥,唔洗咬🤪入面長期滿,feel到個女職員好忙,出菜都幾快,等嘢食到嘅時候可以睇墊枱紙介紹貴妃雞歷史同關於新記煲仔雞粥嘅資料🤓 除咗旺角元朗同筲箕灣都有分店~👨🏻🍳🤳🏻招牌雞粥❤️🔥一定要嗌嚟試下✨個雞粥用砂煲上枱可以保溫🤍粥底煲得好軟棉棉🥹可以流落去胃嗰種🥹仲有雞油香,雞肉唔好過老,份量夠2個人食🫶🏻👨🏻🍳🤳🏻海蜇手撕雞超多海蜇,咸咸辣辣係個開胃冷盤~👨🏻🍳🤳🏻酥炸魷魚鬚魷魚新鮮,脆炸魷魚都保持到質地彈牙,而且都幾多條👀👨🏻🍳🤳🏻椒絲腐乳炒通菜通菜翠綠上枱比較多莖部,少辣加埋腐乳適合送下飯👨🏻🍳🤳🏻菠蘿咕嚕肉❤️🔥份量好多,甜甜酸酸,啲肉偏長身大嚿,脆硬皮炸得剛剛好,另外值得一提菠蘿粒嘅量稍稍比其他餐廳多✨🍍#新記雞粥 #旺角美食 #旺角 #chinesecuisine #contonesecuisine #中式小菜 #海蜇手
👨🏻🍳🤳🏻招牌雞粥❤️🔥
👨🏻🍳🤳🏻海蜇手撕雞
超多海蜇,咸咸辣辣係個開胃冷盤~
👨🏻🍳🤳🏻酥炸魷魚鬚
魷魚新鮮,脆炸魷魚都保持到質地彈牙,而且都幾多條👀
👨🏻🍳🤳🏻椒絲腐乳炒通菜
通菜翠綠上枱比較多莖部,少辣加埋腐乳適合送下飯
👨🏻🍳🤳🏻菠蘿咕嚕肉❤️🔥
#新記雞粥 #旺角美食 #旺角 #chinesecuisine #contonesecuisine #中式小菜 #海蜇手撕雞 #魷魚鬚 #雞粥 #Congee #sunkeechicken