2021-03-15
號稱全香港最好食嘅tiramisu, 淨係呢一個名銜已經值得嚟試一試。 餐廳係酒店嘅cafe, 位置應該近佐敦站多啲, 不過唔算太 中心地帶, 不過喺正大馬路旁邊都唔算太難搵。 星期日朝早12點25分, 餐廳開門25分鐘就嚟到不過已經要排隊, 排隊期間又畀餐牌我哋睇住先, 餐牌好簡單, 冇任何set冇加配優惠。 只有幾款多士同埋幾款飲品。 餐廳會先等裏面有空位清潔好再叫我哋入去 , 入去要自己去casier叫野食, 買完會畀個咇咇機通知你拎餐, 甜品仲會幫我哋hold住後上, 幾細心。 用餐期間一直都有陣陣麵包香, 好享受。 我哋揀咗2款多士同埋甜品。 蟹肉牛油果多士 ($88)覺得好驚喜, 蟹肉醬唔會太乾, 個蟹肉醬同出面其他地方唔同, 比較濃味少少, 多士唔會太乾太硬配埋一齊啱啱好。 無花果芝士乳酪醬配牛角包 ($78)呢款可以揀多士或者牛角包, 覺得佢個醬好好味, 係一種冇味嘅乳酪配埋芝士, 同埋切細咗嘅無花果,味道偏清甜,少少酸。 出面比較少食到無花果。 杏仁薑汁咖啡 ($58)男朋友話杏仁味好濃,少少咖啡味。 唔飲咖啡嘅我覺得係一般正常咖啡,少少杏仁味。 不過我哋一知認同無薑
蟹肉牛油果多士 ($88)
無花果芝士乳酪醬配牛角包 ($78)
杏仁薑汁咖啡 ($58)
男朋友話杏仁味好濃,少少咖啡味。 唔飲咖啡嘅我覺得係一般正常咖啡,少少杏仁味。 不過我哋一知認同無薑既感覺😂
Tiramisu ($48)
終於嚟到呢一餐嘅重點, 以signature黎講, 48蚊唔算貴。 對比起傳統tiramisu用lady finger, 呢度係用蛋糕好濃咖啡味,好多咖啡汁嘅蛋糕。 面頭滿滿一層芝士醬。 我覺得都幾好食, 不過又未至於全香港最好咁誇張。 畢竟都係鍾意最傳統嘅做法多啲。 但係都好出色~
總括嚟講,覺得以cafe嚟計, menu特別, 味道好, 環境靚又坐得舒服,好高質。 大推!
tiramisu