2023-05-19
位於北角嘅Villa Villa,主打西式輕食,獨特創新自家風格🤩食材均自家製,包括手造麵包、手打意粉、手轆薄餅及份子元素甜品🤩除咗西餐外,Villa Villa亦自家製多款甜品,佢哋有蛋糕、訂造生日蛋糕、法國朱古力,Pizza Dough、馬卡龍、各式麵包甜品等等😍餐廳有多款食物提供,仲有套餐可以選擇,今次我試咗期間限定二人餐,可以揀兩款主菜、一款小食,另外仲會有埋法式龍蝦湯同自家製意式香草包🍞而我果日係黑碳麵包🖤全黑嘅麵包夠晒特別😎🍝蒜香辣椒欖油巴馬火腿意粉第一款主菜揀咗巴馬火腿意粉🍝意粉煙靭彈牙有口感🍝每一條意粉都吸盡蒜香辣椒欖油嘅味道😛巴馬火腿肉質柔軟、甘甜芳香,鹹度適中👍🏻🐷美國極黑豬配黑松露意大利飯第二款主菜揀咗極黑豬黑松露飯🍚一粒粒美國極黑豬肉質嫩滑柔軟,有均勻油花😍食落去唔會太硬亦唔會太軟,彈性好👍🏻黑松露味道濃郁,綿綿嘅意大利飯口感煙韌🍚🍟黃金炒薯條黃金炒薯條係餐廳最受歡迎嘅食物之一🍟套餐都可以揀😍將鹹蛋黃碎混合西式嘅牛油炒薯條,每一條薯條都滲住陣陣鹹蛋香味😛脆卜卜非常香口😚好味到停唔到口😍🫧分子泡沫乳酸飲品方面叫咗草莓乳酸特飲🍓同白桃乳酸特飲🍑有分子泡沫喺上面🫧好得
🍝蒜香辣椒欖油巴馬火腿意粉
🐷美國極黑豬配黑松露意大利飯
🍟黃金炒薯條
🫧分子泡沫乳酸
飲品方面叫咗草莓乳酸特飲🍓同白桃乳酸特飲🍑有分子泡沫喺上面🫧好得意打卡一流📸分子泡沫甜甜地,乳酸酸酸甜甜加上濃郁果味🍓🍑
🍫BAILEYS Ganache
餐廳主打嘅蛋糕一定要試下😛全部蛋糕都係人手製作🫶🏻全部都好想試,最後揀咗Baileys朱古力蛋糕🍰香濃朱古力味🍫再滲出陣陣Baileys酒香味🍾唔會好甜,蛋糕鬆軟🥰