2020-10-01 104 views
小妹最愛食泰菜,今日同友人黎到元朗呢間薄荷葉泰菜朝聖,環境時尚得黎不失泰國傳統色彩室內放滿色彩繽紛既燈籠,另有大熒幕同酒吧區,岩哂一班朋友黎chill一番服務員好周到即刻比餐具餐牌同埋前菜我地,好快我地就叫到成枱都係餸呢碟前菜係泰式辣汁配青瓜紅蘿蔔,酸甜辣味組合既味道好醒胃呀柚子蝦沙律🥗貌相精緻,微甜柚子汁配鮮蝦、花生🥜、車厘茄、洋蔥,口感十分清新鮮蝦冬蔭公湯 湯內放滿蝦、秀珍菇、香茅、青檸葉等材料,份量十足,湯味道濃郁,小妹忍唔住飲左三碗好惹味呀!泰式菠蘿炒飯有異於一般原隻菠蘿上碟既菠蘿炒飯,呢度用木桶做容器,份量夠哂多絕對唔會輸蝕肉鬆、腰果、紅蘿蔔、菠蘿好足料,飯粒充滿薑黃同菠蘿香味,好味到小妹停唔到口班蘭咖哩煮新鮮雞平時食泰式青、黃咖喱就食得多,薄荷葉呢度既班蘭咖喱賣點在於佢既班蘭香氣味道偏甜唔會好辣,岩哂唔食得辣既朋友新鮮雞唔會煮得好老,依然滑嫩菠蘿青檸梳打飲品方面,呢度除咗泰式餐廳必有既椰青水、仲有啤酒、特式mocktail,梳打水等,小妹就點左呢個青檸梳打,甜度岩岩好,好清新,解辣一流由環境至服務至食物質素,我同友人都好滿意薄荷葉呢一餐,推介比入黎元朗既朋友仔

呢碟前菜係泰式辣汁配青瓜紅蘿蔔,酸甜辣味組合既味道好醒胃呀

柚子蝦沙律🥗

鮮蝦冬蔭公湯

好惹味呀!

泰式菠蘿炒飯

班蘭咖哩煮新鮮雞
味道偏甜唔會好辣,岩哂唔食得辣既朋友
新鮮雞唔會煮得好老,依然滑嫩

菠蘿青檸梳打

• 甜柚鮮蝦沙律