2023-12-28 29 views
天寒地凍想去打個邊爐,朋友介紹話喺佐敦有一間必試老鴨湯火鍋專門店,就喺佐敦文昌樓地下,出邊有好多咪錶位,揸車嚟都好方便,今次就一行四人,試一試😋🦆金撈富貴老鴨湯(半隻) $238 呢一個湯底係餐廳嘅招牌湯底,老鴨湯簡直完美,係由新鮮老鴨熬製而成,我哋四個人幾乎飲晒成煲湯先打邊爐,因為鴨味好濃,湯底又唔會油🦐花竹蝦 $68 蟶子$68 黑豚肉$128 羊肉片 $99 打邊爐點可以唔食海鮮,我哋就叫咗花竹蝦同埋蟶子,全部都係新鮮嘅活海鮮,花竹蝦爽口彈牙,大大隻啖啖肉,夠鮮甜,至於蟶子亦都好正,此外,都叫咗黑豚肉同埋羊肉片,肉質鮮嫩,羊肉味濃🐃安格斯牛頸脊 $298 鍾意食牛肉嘅朋友一定要試呢一碟安格斯牛頸脊,佢嘅脂肪分布非常平均,而且肉質嫩滑,只需要輕輕灼佢十數秒,就能夠食到濃濃嘅牛肉味🥬油麥菜 $42 響鈴 $59 稻庭烏冬 $32 雲吞 $59 油麥菜新鮮美味,烚一烚就食得,爽口冇渣,至於響鈴係餐廳新鮮即炸嘅,豆味香濃,而且唔會油膩,至於稻庭烏冬,亦都彈牙好食,配埋新鮮嘅雲吞一齊食,簡直係錦上添花🪿鵝腸 $98 大大碟嘅鵝腸,份量超多,鍾意食鵝腸嘅朋友一定要叫,因為真係好抵食,而且亦都

🪿鵝腸 $98 大大碟嘅鵝腸,份量超多,鍾意食鵝腸嘅朋友一定要叫,因為真係好抵食,而且亦都好新鮮美味,爽口彈牙

🐂牛柳粒 $118 鴨血 $59 牛柳粒嘅脂肪分布好平,肉汁豐富,一咬落去啲汁爆曬出嚟,而且肉質都好軟腍,真係好好味,鴨血就好滑,好有口感,味道亦都唔錯

🦐甜蝦刺身 $68 甜蝦刺身一共有六隻,每隻都好鮮甜美味,新鮮爽口,仲要係大大隻,打邊爐又想食吓刺身嘅朋友,可以嗌嚟過吓口癮

🦑花枝滑 $88 黑松露蝦滑 $98 鍾意食黑松露嘅朋友一定要叫呢一個黑松露蝦滑,因為呢間火鍋專門店嘅黑松露蝦滑,係將黑松露打埋落蝦滑入邊,同平時食加喺面嗰啲好唔同,黑松露嘅味道特別濃,而且蝦滑同花枝滑得好彈牙,入邊有好多嘅花枝同埋蝦,真材實料

🍺Suntory生啤 $55 竹蔗茅根 $59 飲品方面亦都有好多選擇,而最令人有驚喜嘅就係生啤,好難得可以係火鍋專門店入邊飲到生啤,仲要係日本嘅生啤,超級正,飲啤酒嘅朋友都可以試吓竹蔗茅根,清熱消暑解渴,啱晒打邊爐

📍 佐敦文昌街25-47號文昌樓地下41及43號舖 - 金撈老鴨湯刺身火鍋專門店