2023-01-22 71 views
京都薈(美孚)冬至係中國其中一個最重要的傳統節日,同家人一齊食餐好嘅,好好團聚渡過溫馨時刻,我同家人在京都薈(美孚)做節不過係香港如果係過時過節要約埋食餐飯都幾困難!京都薈(美孚)的中菜,即使係冬至日大家唔得閒都一樣可以食到好嘢。這裏菜單都好多嘢食,上湯焗美國龍蝦伊麵(半隻)最受歡迎,其他菜式好似蒜蓉豆苗和蒜蓉粉絲蒸元貝,同樣是必選的菜式。上湯焗美國龍蝦伊麵龍蝦的鮮甜汁液流入伊麵,令伊麵都充滿海鮮的滋味,菜式有兩隻龍蝦鉗,龍蝦肉爽彈甜香,食得出原汁原味。蒜蓉豆苗酒樓炒的菜特別有鑊氣,這是我必點的菜。這裏的豆苗特別幼嫩,又香甜,沒有草青味。蒜蓉粉絲蒸元貝酒樓里蒜蓉粉絲蒸元貝特別受歡迎,過節年時食這道豐腴肥美鮮香入味的元貝特別開心。貝殼先墊上的粉絲充滿蒜蓉和元貝的鮮味,特別滋味。
京都薈(美孚)

上湯焗美國龍蝦伊麵