2023-05-11
魚事者經過旺角有一間外賣店好唔起眼,被左邊間小食店嘅排隊人士包圍住,所以勁難搵到呢間「魚事者」。最近呢間外賣店榮登「香港澳門米芝蓮指南2023」必比登推介小店,我經開就決定幫襯試下佢哋先,未買小食之前已經見到勁多Anson Lo,估計老闆勁鍾意佢,哈哈!後巷仲有一張立食枱仔,老闆勁細心,善用所有空間,比人立食之餘又唔會阻到街,呢個設計好掂,而且後巷輪椅又入到,巷內輪椅立食都係第一次,讚!!1.綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈$58(9/10)呢碗吉列豬扒魚麵撈個魚麵勁多芝士汁,但芝士唔係拉絲,唔會食到好漏好飽,吉列豬扒炸粉薄,炸到豬扒好有肉汁,唔會好硬好乾,豬扒都有6件切咗條,麵方面原來有50%係用魚肉製成,係佢哋自己整,超有魚味同彈牙,非常正!2.又香又臭蒜油雞翼魚麵撈$58(9/10)呢碗蒜油雞翼魚麵撈唔知叫又香又臭,其實鍾意蒜油味唔會覺得臭,只會覺得香,超香嘅雞翼有5件,雞翼份量係超出我預期,麵方面原來有50%係用魚肉製成,係佢哋自己整,超有魚味同彈牙,非常正!3.「我要哂」小食拼盤$40(9/10)呢個小食拼盤有2粒魚肉燒賣、2粒芫茜燒賣、1條魚狗腸同3舊魚兵團,全部都落咗佢哋自己整嘅
1.綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈$58(9/10)
2.又香又臭蒜油雞翼魚麵撈$58(9/10)
3.「我要哂」小食拼盤$40(9/10)
呢個小食拼盤有2粒魚肉燒賣、2粒芫茜燒賣、1條魚狗腸同3舊魚兵團,全部都落咗佢哋自己整嘅手工魚辣醬,好特別嘅話辣醬,唔會好辣,但又有魚味!
4.大碌的愛$35(9/10)
大碌的愛真係好大碌,食完真係會愛上呢碌野,出面係薄薄麵包糠拎去炸,入面係一大碌魚膠,好重本,啖啖魚肉,配埋芥末醬簡直超級正!
5.日式餃子2隻$10(8.5/10)
10蚊有2隻日式餃子,煎得好好,皮薄又有少少脆身,入面係豬肉加少少菜,有肉汁唔乾身,食得出係即叫即煎,好味!
2人總共價錢$201
個人口味總評分:8.9/10
@fisholichk
地址:旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#魚事者 #旺角美食 #旺角好去處 #香港探店 #ansonlo #盧瀚霆 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong