2023-07-30 638 views
食得多西餐厭厭地,今次同朋友食飯就約咗去鰂魚涌嘅湘蜀人家食湘菜🎉餐廳門口到店舖裝修以深色木質家具、燈籠為主,好有中式風格🏮 餐廳座位間隔坐落好闊落舒適,值得一讚👍🏻餐廳俾左個開胃小菜- 醃製椰菜頭,味道酸酸辣辣,食完令人胃口大開😍鮑魚燉雞盅 $88一打開個盅即刻聞到好香濃嘅雞湯味,入邊仲有兩粒鮑魚,睇得出熬咗好耐飲落好鮮甜🤤一定要試吓!京蔥爆牛肉 $108蔥嘅香氣令到牛肉食落香口又有鑊氣,牛肉食落口感爽口之餘一啲都唔韌😍牛肉又掛汁🫶🏻好食魚香茄子$90睇落好似好辣咁🤣但師傅同我哋講原來佢哋嘅魚香茄子用豆瓣醬炒,增加到香氣之外,食落又惹味!同出邊食嘅魚香茄子唔同,食落好有驚喜😳🎉 叫佢嘅話一定要叫白飯😆送飯一流酒釀丸子 $43酒釀小丸子好香桂花香味,同埋有紅棗杞子配搭,好味又養生🤤小丸子好軟糯,本身食得好飽都忍唔住食咗成碗🥰太好食啦😍😍紅油抄手 $53 6隻紅油抄手大大粒皮薄餡實,鮮肉同鮮蝦嘅搭配好食,相對唔係好辣,都啱唔辣嘅朋友食👍🏻清炒雜菜 $90食咗咁多惹味食物,梗係叫返個炒雜菜😆都好有驚喜雜菜食落鮮甜爽口,唔會好dry🤤整體覺得餐廳環境坐得舒服,餐廳雖然係食湘菜,但其實都有好多唔

鮑魚燉雞盅 $88

京蔥爆牛肉 $108

魚香茄子$90

酒釀丸子 $43

紅油抄手 $53 6隻

清炒雜菜 $90

整體覺得餐廳環境坐得舒服,餐廳雖然係食湘菜,但其實都有好多唔辣嘅菜式選擇,整體幾好食,價錢又唔貴👍🏻又搵到個食湘菜嘅好地方😎
2023-07-29
$250 (Dinner)
  • 酒釀丸子
  • 鮑魚燉雞盅