2019-05-22 356 views
今日同友人出咗尖沙咀行完街街,就搵吓晚餐食啲乜。經過太子集團中心,見到呢幢野都幾多餐廳,於是我哋就揀咗呢間shine 試下。一上到去環境都幾舒服,而且窗邊位都見到小小海景。原本我哋見到有個卡位想調過去😆但係原來已經比其他客人book咗,所以大家記住黎要預早訂定位睇咗個餐牌價錢尚算適中,唔算太貴。同埋shine有好多款cocoktail 同唔同嘅紅白酒,任君選擇。有時可以黎happy hour 下,又有多款小食揀我哋先叫咗杯朱古力🍫香蕉🍌奶昔,由於本人好鍾意cream 所以叫咗佢多cream!杯嘢飲好快就出,真係好多cream仲要上面有啲朱古力醬,飲落去應該係用真香蕉同朱古力打嘅沙冰,好好飲😍至於嘢食方面,頭盤就叫左龍蝦湯同牛油果大蝦沙律。佢上菜嘅速度都幾快,一嚟到個龍蝦湯我哋見到咁紅都嚇親,個湯紅到好似血紅色咁。原來係燈光問題😂,可能因為餐廳用咗黃光所以顯得啲嘢食好紅,但我哋用返手機燈去照又正常返,味道好濃嘅龍蝦仲要有一隻小龍蝦係底。至於牛油果大蝦沙律就好足料啦,食食下有六隻大蝦。而沙律dressing 調得剛剛好,酸酸地好開胃。主菜就要咗個北海道帶子明太子意粉,個賣相都幾吸引,三文魚

Banana  Chocolate

龍蝦湯

牛油果大蝦沙律

主菜就要咗個北海道帶子明太子意粉,個賣相都幾吸引,三文魚籽同帶子都好食,而且帶子煎得金黃色
好香好好食,啲意粉食落好creamy。食到有少少辣,係明太子輕輕帶出黎嘅辣味
唔食辣都可以試,因為係超級超級輕微嘅辣黎。
北海道帶子明太子意粉
我哋仲叫咗個黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉。🍍嘩❗️係一上菜時,我哋嘅反應🤣嚟到估唔到個蟹波,成半個拳頭咁大,入邊仲有滿滿的蟹肉,外皮好脆。而廚師都好有心思咁調配酸忌廉去配襯返,令到個蟹波食落無咁膩。
黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉

總結,餐廳食物份量足料都幾大碟
而我同友人食量又唔算大,職員好細心咁比咗食物盒我地打包
唔會浪費
$330 (Dinner)
Banana  Chocolate
龍蝦湯