2021-08-07 144 views
難得放假,想飲下茶食吓點心Hea下,見到呢間食潮州菜嘅中菜館,男朋友想食蠔仔粥,見到啲裝修都幾靚幾時尚,坐位闊落舒服,於是試吓。鮮蠔仔泡粥呢個潮州粥其實有啲似泡飯,好足料,肉碎同蠔仔份量超多,蠔仔完全冇腥味,隻隻都飽滿,新鮮冇沙,超正。粥好鮮甜,加上好多芹菜粒,成個粥好香,方魚脆脆增加口感,2個人share 啱啱好。呢個一定要趁熱食,因為凍左即刻會無咁好味。鮮蝦菜苗餃大大件蝦肉,蝦肉好爽好彈牙,同菜苗配合得宜,少少蒜香味,食落好新鮮,好清爽。潮式煎九菜棵以前未食過,不過見menu幅相幾靚,所以叫來試吓。外皮有別於平時食嘅韭菜餅,係用澄面做嘅,外皮煎得好香脆,然後就係軟綿微Q嘅澄面口感,外脆內軟,幾特別。一咬落去,爆汁,超Juicy,裏面餡料有隻大蝦,好彈牙,加上韭菜好足料超香,唔錯,食到停唔到口。潮式鮮蝦荀棵棵有煎有蒸,諗住九菜棵係煎,所以呢個我地選左蒸,入面好多荀,好爽脆,加上蝦膠,味道一定有保證。香煎蘿蔔糕有d驚喜,煎得金黃香脆,好香蘿蔔味,唔會一嚿粉頭咁,加上蠟味嘅香,少少胡椒味,好香好惹味,個人推介之一。好耐冇飲茶啦,我哋對呢餐潮式飲茶都好滿意,食物都幾有水準,環境同服務唔錯,

鮮蠔仔泡粥

鮮蝦菜苗餃

潮式煎九菜棵

潮式鮮蝦荀棵

香煎蘿蔔糕

好耐冇飲茶啦,我哋對呢餐潮式飲茶都好滿意,食物都幾有水準,環境同服務唔錯,環境一流。另外可能因為奧運香港女子乒乓團體賽拎銅牌,食落特別開心好味。