2019-03-29
今晚有朋自遠方來,他讓著要食乳豬,於是決定帶他來這間出名食乳豬酒樓食今晚平日都座無虛席,好彩有提早訂位可能人多關係,椅背會碰到隔離枱椅背,感覺較迫。但每位員工好友善,成個用餐感覺都好舒服我地叫了 : 即燒乳豬半隻$358 - 這個必食乳豬皮薄,燒得香脆可口,似食台灣豬肉紙般而且已去掉了肥膏,不會有油膩感豬肉香嫩好味,不用點醬汁已經好好食燒鵝1/4 $148 - 燒鵝上枱時已經唔熱,所以令到鵝皮唔夠香口,而且肥膏略多食到成口油,-般泥孟粥$138 - 份量可分到6碗。粥底好軟棉,果皮香濃,有泥孟肉,係真正泥孟粥好味!豉油王炒麵 - 炒麵好爽口,不太油膩,咸甜適中,好好食配粥一流籠仔面醬蒸魚雲$128 - 面豉醬好香,魚雲唔腥,味道好夾好惹味燒汁爆牛仔柳$138 - 這個牛仔柳真係驚為天人肉質好香滑好軟淋,但又保持一定口感而且燒汁又好入味,萵筍炒得爽口,各人都讚不絕口也是必食之選啫啫唐生菜煲$88 - 上枱時熱辣辣好香,唐生菜爽脆,可惜食到最尾略咸不過味道整體上係不錯的,有幾款菜式已經加了不少分,下次會試下蟹肉蒸飯!
我地叫了 :