📍#八蠔吧 (上環)上環文咸西街52號地舖♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺❣#原味生蠔💰 $388 (6 pcs)餐廳入口各個國家唔同品種嘅生蠔,職員亦主動介紹每隻生蠔嘅品種 ~ 由淡味至濃味順序食~ 值得一讚係每隻生蠔都非常新鮮,即叫即開。用檸檬袋入住檸檬亦非常細心,檸檬汁唔會吱到周圍都係☺️*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*首先第一隻係來自日本🇯🇵生蠔,肉質肥厚,口味清甜 瑤柱結實甜味重 適合淺嘗或不太能接受生蠔的人😋第二同第三隻生蠔都係來自南非既👍🏻 第二隻係saldanha bay,味道比較淡,但口感非常實肉。而第三隻就係sentinell,食到第三隻已經開始係比較濃味既蠔~ 味道明顯較第一同第二隻咸,海水味較濃 蠔味重 。第四隻係來自法國🇫🇷既roland lambert,又稱法國嘅藍寶石蠔😍 一入口蠔味重,蠔味細膩有層次,後勁帶有淡淡的礦物味 。第五隻都係來自法國🇫🇷既Ancelin,係屬於法國南部深海水域嘅蠔種,有濃郁嘅海水鹹鮮味,亦係最creamy 的一隻,味道清甜爽口,裙邊肉質爽滑,但餘韻較短。到第六隻
📍#八蠔吧 (上環)
上環文咸西街52號地舖

♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣#原味生蠔💰 $388 (6 pcs)

原味生蠔  6pcs

到第六隻,亦都係最後一隻生蠔🦪~ 係法國🇫🇷 既ostza regal,又稱法國皇御蠔。肉質厚身肥美,亦係礦物味最強的一隻 餘韻亦持續較久 。係呢隻蠔入面 我哋order加$58配海膽,ostza regal配帶有甜味的海膽,整體感覺非常有層次。

❣️#美國頂級肉眼扒 配季節蔬菜及燒汁 💰$398
牛扒我哋揀左最classic 既牛扒部位 — 肉眼! ! order左五成熟✨ 肉眼取自牛既肋脊部,切面中間的位置有一塊脂肪,口感肥美嫩滑 ,一邊切開一邊見到啲肉汁咇晒出嚟,非常Juicy❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥 旁邊仍有薯蓉、甘筍等等配菜,薯蓉食落有質感,亦夾雜少許薯仔粒粒~

❣#季節甜品💰$68
係一頓豐富嘅晚餐過後,以lemon cheese cake作結,感覺非常完整。Lemon Tree檸檬味較重,酸酸嘅檸檬配合埋帶有甜味嘅cheese cake,感覺balance得好好👍🏻 整體都好滿意👍🏻
季節甜品

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺