2023-02-08
*✲゚*。🌟二訪米芝蓮推介台式小食店 倆口小吃🤤好耐之前已經bookmark左呢間小店 不過元朗真係好遠 而且要排長龍所以一直都未去試🙈
Basehall開左真係方便好多
同埋所有野都好好食😭 絕對值得一試😆 我試過3款刈包 3款都好好味 刈包人手搓製口感鬆軟濕潤 全部都新鮮整起🤤醬汁配搭都好特別 食落去有wow一聲嘅感覺 好有驚喜🤣🍤 香煎蝦餅刈包3款刈包入面我最鍾意呢款😍手打蝦餅口感彈牙 配左港式魚蛋醬同紫椰菜 好惹味🤤
🍗 韓式泡菜炸雞刈包中間有一大塊炸雞 太大舊食起上嚟有少少麻煩🤣醬汁係泡菜奶油芝士汁 辣辣地嘅不過略嫌呢個有少少油膩🤏🍄 酥炸什菇刈包中間夾左好多脆卜卜嘅什菇 配左草菇海苔醬同榛子碎
什菇炸漿唔厚 唔錯👍🏻最估唔到個包同海苔醬係咁夾😋🍵 抹茶忌廉芝士壓餅切開有大量抹茶cream cheese流出嚟 抹茶味好濃😍
第一次食壓餅 出面挺身入面流心 口感幾正😆☕️ 提拉米蘇壓餅呢個係中環限定嘅 💁🏻♀️食落似牛奶咖啡味多過似tiramisu🤔
味道都ok 甜度適中但我同朋友都鍾意抹茶果兩款多啲🤣
Basehall 開左之後我已經食左兩次喇😆
我1月頭嘅時候食過一次
二訪米芝蓮推介台式小食店 倆口小吃🤤
好耐之前已經bookmark左呢間小店
不過元朗真係好遠 而且要排長龍所以一直都未去試🙈 Basehall開左真係方便好多 同埋所有野都好好食😭 絕對值得一試😆
醬汁配搭都好特別 食落去有wow一聲嘅感覺 好有驚喜🤣
中間有一大塊炸雞 太大舊食起上嚟有少少麻煩🤣
醬汁係泡菜奶油芝士汁 辣辣地嘅
不過略嫌呢個有少少油膩🤏
🍄 酥炸什菇刈包
中間夾左好多脆卜卜嘅什菇 配左草菇海苔醬同榛子碎 什菇炸漿唔厚 唔錯👍🏻
最估唔到個包同海苔醬係咁夾😋
🍵 抹茶忌廉芝士壓餅
切開有大量抹茶cream cheese流出嚟 抹茶味好濃😍 第一次食壓餅 出面挺身入面流心 口感幾正😆
☕️ 提拉米蘇壓餅
呢個係中環限定嘅 💁🏻♀️
食落似牛奶咖啡味多過似tiramisu🤔 味道都ok 甜度適中
但我同朋友都鍾意抹茶果兩款多啲🤣
Basehall 開左之後我已經食左兩次喇😆 我1月頭嘅時候食過一次 當時Weekday lunch time 都可以online order 之後等大約20分鐘有SMS 通知就食得😆
不過最近一次去改左 可能真係太多人做唔切😢
Weekday 12:30pm去到 條隊長到要排20-25分鐘先落到單 之後等多10-15分鐘先有野食😫 建議大家如果想Weekday lunch 去嘅話最好早少少 12:15pm前去到🙈
如果非lunch hour 去都可以照用番online order🙆🏻♀️
p.s. Basehall 呢度餐具得筷子同匙羹 所以好難切開個刈包share🤣 壓餅就比較易切開🤣
✨ 香煎蝦餅刈包 ($65)
✨ 韓式泡菜炸雞刈包 ($68)
✨ 酥炸什菇刈包 ($60)
✨ 抹茶忌廉芝士壓餅($45)
✨ 提拉米蘇壓餅 ($48)
✨ 炸蕃薯條配梅粉 ($40)
📍倆口小吃@both_street
▫️中環康樂廣場1號怡和大廈地庫BaseHall Kiosk 11 @basehallhk