2022-10-22
潮州人終於開到黎灣仔!小店雖名為「潮州人」,但賣嘅唔係潮州菜,取此名因為店主爸爸希望佢秉承潮州人刻苦耐勞的精神去用心做食物!希望大家多啲了解店嘅理念小店主打住家老火湯及花膠扒湯米粉等特式湯米粉,幾年前只有太子店,太子店有啲吊腳,本人又好少過海⋯ 今年終於開到黎港島區啦!雖然下午茶,我哋好貪心叫左好多嘢食!餐牌上嘅湯米/飯都有大細size可選擇!大家可根據乂幾肚餓而選擇size~1. 廣島蠔湯米粉(細)一食就食得出蠔係日本蠔!好大隻又好嫩、好甜、一啲都唔老!一碗有4隻,配鮮甜上湯米粉!唯一比較失色係米粉!以為我哋食開係新竹米粉⋯ 而家轉左一隻比較粗嘅超力米粉⋯ 但整體都好好食$57 食到4隻日本蠔配上湯,材料絕對對得住呢個價錢!2. 清酒大蜆湯飯(大)超肚餓揀左大size,有6隻中size嘅蜆,個湯有輕輕清酒味,個飯另上,唔會比啲湯索曬清酒蜆湯同個飯好夾!大推配飯!個飯吸左個湯嘅鮮甜味!我哋食曬仲要飲曬啲湯$60絕對對得住食客3. 師父醉雞翼(3隻)醉雞汁好香!一放低喺枱,醉雞汁香撲鼻而來雞翼好大隻、好入味,$28 有3隻好抵大推!4. 酒糟醉雞腎醉雞汁香撲鼻而來 好大碟!有好多腎!啲雞
雖然下午茶,我哋好貪心叫左好多嘢食!
1. 廣島蠔湯米粉(細)
2. 清酒大蜆湯飯(大)
3. 師父醉雞翼(3隻)
4. 酒糟醉雞腎
醉雞汁香撲鼻而來 好大碟!有好多腎!啲雞腎好入味、好香、唔老!為食嘅我用個醉雞汁點左啲飯食!原來醉雞汁搭飯都好夾超推介