2023-11-04
黃埔Niksen Koffie系一間寵物友善餐廳,裝修以木系為主,簡約嘅設計風格,餐廳面積超級大,枱與枱之間有空間感,尤其係香港地人多擠逼,呢個空間感令到所有人都感到好放鬆。初初認識Niksen Koffie就係因被佢個芭菲吸引住,賣相突出,實在很igable,有一紅一綠兩款口味,綠色嘅系香印提子拿破侖芭菲,紅色嘅系士多啤梨拿破侖芭菲。兩款芭菲都係即叫即整,每日限量供應,所以黎到就要先落單啦。我哋嗌咗綠色嘅香印提子拿破侖芭菲,青翠嘅香印提子脆口爽甜,頂上有拿破侖,口感鬆化香脆充滿牛油味,尤其喜歡食到底嘅口感,有寒天凍、啫喱條、脆米,口感層次豐富。三文魚椰菜花藜麥飯(生酮) 生酮飲食不嬲系健康減肥之選。用藜麥同椰菜花粒代替米飯可以減少碳水,三文魚煎得表面金黃,皮脆肉嫩,淋上檸檬汁,香口而不膩。另一款系牛油果大啡菇椰菜花藜麥飯(生酮) 。椰菜花同大啡菇都切成粒粒,撈埋熟透嘅牛油果,口感非常好,牛油果嘅綿密同大啡菇椰菜花藜麥嘅脆爽口感互補平衡。配有薄荷葉,感覺十分清新!日式和風章魚燒披薩,餅薄脆充滿日式章魚燒風味,上面有章魚、木魚片、紫菜絲、沙律醬,章魚粒口感Q軟,非常有滋味。Niksen
兩款芭菲都係即叫即整,每日限量供應,所以黎到就要先落單啦。
三文魚椰菜花藜麥飯(生酮)
另一款系牛油果大啡菇椰菜花藜麥飯(生酮) 。
Niksen Koffie
📍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G8E號舖