2023-08-01 780 views
同朋友喺希慎行完誠品搵嘢食,於是上咗十二樓食何洪記。入到餐廳嚇一跳,咩事裝修得咁鬼靚,一啲都唔似粥麵舖,坐出面嗰排卡位勁似港女下午茶嗰啲feel,tiffany blue梳化再加小小吊燈,不得了。去何洪記一定要食雲吞麵,碗麵熱辣辣好鬼過癮,食到殊殊聲。麵好彈牙,雲吞好得,湯底鮮甜,我成碗飲晒,飲完唔覺口渴。另一個一定要試嘅係乾炒牛河,聽講連蔡瀾都讚好。試完覺得好有鑊氣,每條河粉都炒得好均勻,最緊要係唔油膩,你知啦,乾炒牛河同油係掛勾架,但何洪記嗰碟我又唔覺油喎,最起碼隻碟食完係唔油呀。最後唔夠飽叫多個xo醬煎腸粉。頂呀,係我食過最出色嘅煎腸粉!少辣好惹味,個醬油好香,腸粉唔係嗰啲硬到可以打人嗰種,煙煙un un,好可惜個醬油無得另外買,如果唔係都想買返枝。

xo醬煎腸粉
鮮蝦雲吞麵