2023-04-29
最近熟人介紹,輝記小菜館新開張叫我去捧下場試下菜,咁啱同事想聚一聚啤一啤,,即時約埋一齊落去試新菜順便聚下舊。 提早一日,搵老友幫忙聯絡老闆,幫我哋book定位兼寫菜單, 我地五個大男人,預飲六七支啤酒其他餸菜廚師發板, 最緊要有湯😂。 最後老闆畀我哋個菜單如下:1. 海星螺頭燉豬展2. 金銀蒜蒸大元貝3. 碌鵝例牌 4. 津菜白花扎5. 鹽燒奄仔蟹 入座後等人齊之際 ,先叫大廚輝哥整幾個餐前小食我哋飲住酒先, 嚟咗碟雞雜, 青瓜脆腸同黃金魚皮, 碟碟都極度邪惡,雞雜新鮮,雞潤雞腎都好好味, 冰凍嘅生腸灼得啱啱好非常彈牙配埋wasabi食簡直一流,青瓜酸酸甜甜非常開胃, 碟炸魚皮就最離譜,非常唔健康但係食到唔停口,鹹蛋又香魚皮又脆, 差啲食曬冇留畀人😅等齊人之後,急不及待叫老闆起菜, 先嚟燉湯,眼見材料分量非常充足,幾條友飲完都直豎拇指, 湯色清澈味道濃沃而不漏, 冇得彈。 跟住上咗碟客家碌鵝, 都幾靚仔,皮肉分明肥瘦適中,呢味家鄉菜都幾個人口味, 我個人覺得味道夠濃 ,但朋友就返嫌佢鹹咗啲, 喜好與否因人而異。 之後又嚟咗碟大元貝, 比平時食嗰啲更加大隻, 師傅預先將唔食得嘅部位切除
1. 海星螺頭燉豬展
2. 金銀蒜蒸大元貝
3. 碌鵝例牌
4. 津菜白花扎
5. 鹽燒奄仔蟹
等齊人之後,急不及待叫老闆起菜, 先嚟燉湯,眼見材料分量非常充足,幾條友飲完都直豎拇指, 湯色清澈味道濃沃而不漏, 冇得彈。 跟住上咗碟客家碌鵝, 都幾靚仔,皮肉分明肥瘦適中,呢味家鄉菜都幾個人口味, 我個人覺得味道夠濃 ,但朋友就返嫌佢鹹咗啲, 喜好與否因人而異。 之後又嚟咗碟大元貝, 比平時食嗰啲更加大隻, 師傅預先將唔食得嘅部位切除,然後用炸蒜同生蒜加粉絲墊底蒸到啱啱好 ,夠晒野味又食得方便,啖啖肉過足癮。 食咗咁多濃味嘢,黎返碟清著清清哋嘅, 師傅用津菜包住啲蝦滑灌上清湯, 我未食過,但覺得幾得意, 亦見到大廚嘅心思。 最後壓軸 ,我哋等咗成晚嘅主菜 -鹽燒奄仔蟹, 奄仔蟹蟹膏充足,而且非常大隻,好少見到有呢啲size,通常食嘅都係得佢三分之二咁上下, 一人一隻食完飽到上心口非常滿足,朋友都好滿意今晚嘅安排, 最後埋單驚喜價,每人四百蚊都唔使,真係性價比之選, 必定再嚟幫襯。😁