2016-01-09
今日約埋成班姊妹出黎食飯,其中有個姊妹喺觀塘返工,提議不如喺觀塘食,行到去一座新新地既商業中心,原來地下有間cafe,入面都幾多位,裝修亦都好簡約,就揀左呢間。 同老闆傾下計,原來呢間已經係佢茶餐廳既第4間分店,不過之前嗰d店就主要食快餐多,至於呢間cafe就多左西式意粉同waffle。 望下menu,其中一本係似茶餐廳,名叫龍門冰室,就係其他分店既menu ,食物比較大眾化,配搭亦好多,比較啱喺附近返工既人食lunch..價錢都係$40倒,都幾抵食,我地新款同舊款都試下食。 店員推介我地飲咖啡同朱古力,因為佢地d咖啡係由埃賽俄比亞而黎,而朱古力就由巴西黎,不過我唔飲咖啡,所以揀左signature chocolate 。 朱古力真係唔錯,好好飲,朱古力味超濃郁,如果唔係叫左茶既話我會想飲多一杯朱古力😂 另外我地仲叫左花茶飲,menu有介紹每種茶有咩功效,見個名幾得意就揀左"和茗"同"地中海之戀" 見到d茶具又再令我地雙眼發光,franc franc 好靚呀! 仲有花花圖案tim ~ 和茗倒出黎冇咩色,個味有點似Earl Grey所以我覺得一般
見到d茶具又再令我地雙眼發光,franc franc 好靚呀! 仲有花花圖案tim ~ 和茗倒出黎冇咩色,個味有點似Earl Grey所以我覺得一般,不過地中海之戀就幾好飲,因為有蘋果+菠蘿味,比較香甜,聞起上黎有玫瑰花味,飲完令人好暖胃。
餐湯: 羅宋湯,唔夠濃,不過酸酸地幾開胃。
香蒜牛油帶子炒意粉
炒出黎又唔油,帶子份量好多,全部切成細細粒,可以每口意粉都食到帶子,帶子食落爽口,蒜味好香,意粉亦煮得夠稔。
魚柳芝士汁撈丁
芝士撈丁比較特別,好多芝士喎,芝士味濃度剛好,不會太漏,而且魚柳炸得香脆,丁麵冇比芝士浸淋,依然彈牙。
最後食埋waffle,有4種配搭
先揀waffle口味,之後雪糕同醬料,最後揀生果,總之配搭到你啱為止
我揀左芝士味waffle+雲呢拿雪糕+朱古力醬+士多啤梨。
Waffle芝士味不算濃,反而蛋味比較突出,入面好鬆軟,配上朱古力醬好可口。而雪糕係採用HaagenDazs 有哂信心保証,士多啤利切成細細粒而且唔酸,呢個甜品食到我地唸唸脷,$48有四塊真係性價比高。
7點傾到成9點半都冇比人趕,價錢每人都係幾十蚊,茶餐廳價錢食到cafe質素,三五知己黎開餐都唔錯。