2016-02-13
上個月尾去誠品時發現左呢間半熟蛋糕小店,見新推出左有忌廉哥同忌廉嫂嘜頭(得一個款)嘅半熟蛋糕杯,可以成隻杯帶返屋企架!忌廉哥太可愛啦!半熟蛋糕聽得多,但未食過,貪個杯得意就買左來試。我一直以為半熟蛋糕係熱食,原來係凍食架。開頭無為意食法,一到手即刻食,感覺好似食緊雪糕咁,心諗:「下!?又話半熟?點解咁實架?」原來。。。係要先攤幾分鐘先食架,解凍3-5分鐘左右,見中間果層開始融化,呢個時候食就明白咩叫半熟蛋糕啦!感覺係食緊雪糕蛋糕咁,入口即溶化,蛋味濃郁,綿綿口感食落好特別,夏天食更佳!杯裝半熟蛋糕有原味同朱古力兩款口味,下次經過會試下朱古力味! 以前經過九龍城見到呢間分店剛開張時已經想試,但果時無呢d細杯裝,唔想成個cake買,所以一直都無試到。今次見一個人唔太餓,想食小小野,細細杯就good fit啦!