2016-04-21
相約好朋友練習化妝, 未上工作室前,必須要醫飽個肚先, 因為一練就要幾個鐘.知道工作室附近有間好味道的廣西南寧特色小店鋪, 今日就同朋友專登去試下.餐廳地址很易找, 就在大馬路邊, 而且店門外的大紅色裝飾, 遠遠都見到.店內座位好寬落, 以四人卡位為主枱與枱之間都有一定距離, 所以座位都比較舒適.整間店舖都充滿民族色彩, 就連餐牌都好有民族風餐牌內的款式選擇蠻多的, 有粉、麵、飯選擇.而套餐價錢都相當抵, 配搭的款式都好多. 推介二人套餐, 好抵食.南寧風味小吃普遍都是帶點辣的, 但如果你是不食得辣的朋友, 部份可以選擇走辣哦.呢個係我的自選粉麵, 分別是酸辣米線配蟹籽包心丸、鹵水雞翼、鮮腐竹、炸醬(另上)湯底的酸辣程度剛剛好, 而湯底配料有韮菜、酸菜、芽菜先飲一啖湯底, 酸味比辣味更先刺激味蕾, 之後跟隨才是微微的辛辣值得一讚的是鹵水雞翼煮得相當入味, 軟腍得只要輕輕一咬就可以輕易拆出雞骨.另外必推介的是炸醬, 因為炸醬是另上, 所以一個人叫可以2個人share.炸醬的肉碎是醃過再炒, 當中加入了辣椒、乾蔥、蒜頭等等香料炒香, 味道濃香又惹味.朋友order的是清湯通心米線配肥牛、蕃
知道工作室附近有間好味道的廣西南寧特色小店鋪, 今日就同朋友專登去試下. 餐廳地址很易找, 就在大馬路邊, 而且店門外的大紅色裝飾, 遠遠都見到. 店內座位好寬落, 以四人卡位為主
枱與枱之間都有一定距離, 所以座位都比較舒適. 整間店舖都充滿民族色彩, 就連餐牌都好有民族風 餐牌內的款式選擇蠻多的, 有粉、麵、飯選擇.
而套餐價錢都相當抵, 配搭的款式都好多. 推介二人套餐, 好抵食. 南寧風味小吃普遍都是帶點辣的, 但如果你是不食得辣的朋友, 部份可以選擇走辣哦. 呢個係我的自選粉麵, 分別是酸辣米線配蟹籽包心丸、鹵水雞翼、鮮腐竹、炸醬(另上) 湯底的酸辣程度剛剛好, 而湯底配料有韮菜、酸菜、芽菜
值得一讚的是鹵水雞翼煮得相當入味, 軟腍得只要輕輕一咬就可以輕易拆出雞骨. 另外必推介的是炸醬, 因為炸醬是另上, 所以一個人叫可以2個人share.
炸醬的肉碎是醃過再炒, 當中加入了辣椒、乾蔥、蒜頭等等香料炒香, 味道濃香又惹味. 朋友order的是清湯通心米線配肥牛、蕃茄、墨魚丸
不要小看這個清湯湯底, 朋友說湯底很清甜, 而且沒有味精, 很讚. 第一次見識咩叫通心米線, 真的是通粉的結構, 米線的質感. 但口感比米線更要Q彈. 下次自己必定要試下. 跟餐熱飲不需要加錢, 而我轉飲山楂蘋果只需要加$10即可 店內的 侍應姐姐說他們餐廳的山楂蘋果是每天自家足料新鮮煲的, 難怪味道很濃郁, 飲得出”自家”的味道. 比出面涼茶店賣的仲要好飲. 另外, 我地仲叫左個小食- 涼拌木耳
餐廳選用較厚肉的木耳, 增加爽脆口感 而木耳的醬汁不同平時普通食店, 只用酸醋調味, 反而加入了南寧香料風味.
令人一試愛上
Other Info. :
後記:
餐廳食物份量比較多, 而且很足料
特色小食也有很多
而侍應工作效率高, 會主動收拾餐具, 態度很好
以小店來說, 真的不錯. 下次仍會幫襯~