2016-09-23
在西營盤附近辦事忙碌了一天,工作伙伴建議就在佢住啲酒店餐廳聚會,這家餐廳名叫 Gees。門口貼上午餐餐牌幾實惠。晩上餐單。我哋志在傾計飲杯酒,紅白酒雞尾酒皆有,我的前菜及主菜各是法國釀雞腿及煎鱈魚,水準幾好。先讚餐前麵包,有三款,即日貨,焗烤過才送上,所以啲皮特別脆,感覺如新鮮出爐,正呀!我們迅速清貨,女侍應竟然主動問我們要否添加,本來唔好意思,但提出我心中話,我們仲特別要求加扁身似薄餅底呢款。我的法國釀雞腿送到,圓碌碌,個樣唔似,翻轉看,見有腳仔屈起咗似番條腿,廚師刻意釀入整個曬乾莓子及藍莓汁,然後握成球狀,甜甜酸酸但又有雞味,雞肉滑,無咪骨,有特色,好好食。西餐煮的魚始終不及中餐,鱈魚的油滑度過得去,不是最好,調味又係過得去,白色泡泡忌廉汁已經幫忙了加滑。反而薯泥做得好幼滑,但想起好多牛油做,唔敢多食。朋友點咗蟹餅及牛排,佢都好滿意。非常骨子的酒店,餐廳設計亦型格,面積細細五臟俱全,而且有半祕密二人房,拍拖食飯一流,可以靜靜地傾計,坐得耐唔會有人趕,完全合唒我梳乎蛋的要求。
門口貼上午餐餐牌幾實惠。 晩上餐單。 我哋志在傾計飲杯酒,紅白酒雞尾酒皆有,我的前菜及主菜各是法國釀雞腿及煎鱈魚,水準幾好。
先讚餐前麵包,有三款,即日貨,焗烤過才送上,所以啲皮特別脆,感覺如新鮮出爐,正呀!我們迅速清貨,女侍應竟然主動問我們要否添加,本來唔好意思,但提出我心中話,我們仲特別要求加扁身似薄餅底呢款。 我的法國釀雞腿送到,圓碌碌,個樣唔似,翻轉看,見有腳仔屈起咗似番條腿, 廚師刻意釀入整個曬乾莓子及藍莓汁,然後握成球狀,甜甜酸酸但又有雞味,雞肉滑,無咪骨,有特色,好好食。 西餐煮的魚始終不及中餐,鱈魚的油滑度過得去,不是最好,調味又係過得去,白色泡泡忌廉汁已經幫忙了加滑。反而薯泥做得好幼滑,但想起好多牛油做,唔敢多食。 朋友點咗蟹餅及牛排,佢都好滿意。