2019-03-24
今日早左半日放工,同班同事一齊去屏山出名嘅冰室食lunch,食飽飽後諗住散步去天水圍西鐵站,等個肚子消化下。點知呢頭大家ee牙牙,又話飽,又話食唔落,嗰頭就有人話附近有間一糖好好食,於是又一齊入去。店內本身好寧靜,不過俾我地闖入去之後就嘈到死喇🤣坐左一陣,店內已經有8成滿,估唔到下午時段都幾多人黎。環境簡潔,以灰色為主,但夠光猛,所以好舒服。甜品種類好多,窩夫較出名,賣相精緻吸引,但肚子確實無能為力再放食物,於是揀左d冇咁漏嘅甜品。鮮雜果奶凍,雜果嘅顏色繽紛,望到已經好悅目怡神,令人心情愉快。滑滑軟軟嘅奶凍,質感細滑Creamy,入口奶香十足,甜度適中。豆腐花用木桶上,簡單平民化嘅食物,經過呢個華麗嘅包裝,身價都升值。豆腐花豆味香濃又夠滑,當中帶有薑汁味,糖水或黃糖自由選擇,豬認為黃糖冇咁甜,有d咬口,但食豆腐花緊係甜甜先好食啦,所以最好就兩樣都有,咁就最prefect喇。椰皇燉蛋白,原個椰殼清燉,妹子話:有椰水嘅香味,一啖食落去,蛋白口感嫰滑,濃濃嘅蛋香同奶香味好濃郁,充滿喺口腔入面。豬見妹子食完鮮奶蛋白之後,仲挖d椰肉出黎享受,令人滿足嘅甜品😋宇治抹茶芭菲,有綠茶雪糕,茶味幾香,仲
宇治抹茶芭菲,有綠茶雪糕,茶味幾香,仲有香甜嘅紅豆、脆片、脆粒、忌廉同淡淡清香嘅啫喱,口感豐富有層次。