2015-09-01 607 views
被迫返大陸廠兩日一夜,經過三個幾鐘車程終於返到大埔,咁鬼辛苦梗係即刻搵好野食啦!早排聽到朋友間推介許記,呼聲極高,我都要黎親身驗證一下。嘩,單餸湯麵仲維持係 $21 蚊,勁平呀!其他都好抵食,多謝。想試滷水雞中翼但埋晒,傳聞醉雞髀好正,下次。姐姐雖然忙住包雲吞,但都不忘跟食客們打招呼,介紹食物,侍應哥哥都熱情有禮好落力,讚!雖然舖仔細細只有三張小圓枱,不過環境光猛企理,感覺好乾淨,坐得舒服。香草豬扒,無得食雞翼,剛望到有豬扒,試左您先。炸得得好乾爽唔油膩,但略為乾左小小,未夠 juicy。口感屬鬆化微脆形,好有椒鹽豬扒或香茅豬扒影子。香草味濃,整體一般,配魚露應該較為好味,無咁乾,一試無妨。牛腩魚蛋麵走蔥,第一次唔知有咩必食招牌菜,由基本試起先啦。原來許記叫走蔥都會落韮黃架喎,韮黃我都免強頂到,但最好唔無啦。香噴噴清徹湯底,淺嚐試啖,特濃大地魚蝦籽湯底,而且純度極高,比附近既老店魚滑做得更出色!更好味!忍一忍口先,要試埋其他。清甜棉滑牛腩,軟塾又無半點渣,滷水同香料入晒味而不嗆不濁,依然能食到牛腩原始味道。白雪雪又圓又大既魚蛋,食得吓喎。爽彈型魚蛋,魚味突出,但不咸不膩,色香味比學利更

清甜棉滑牛腩,軟塾又無半點渣,滷水同香料入晒味而不嗆不濁,依然能食到牛腩原始味道。白雪雪又圓又大既魚蛋,食得吓喎。爽彈型魚蛋,魚味突出,但不咸不膩,色香味比學利更好呢!平靜正,底食又好味!

男女主角終於出場喇!其實麵同辣椒油先係最重要。好特別既自家辣椒油,重花椒味既辣椒油,好味喎!味道達中辣程度,既香且辣,辣得黎含蓄慢熱。重花椒辣椒油都比魚滑好味,靚野黎喎!

麵質爽口剛剛好,未算過腍,每啖撈上辣椒渣再掛上香甜濃湯,太好味喇,點停得口,搞到有添食既衝動!魚滑賣既係柱侯牛腩,瘦肉且邊位黐滿肥膏,入味而鬆化。但我都係覺得許記好食啲,雖然幫襯左魚滑超過十年喇。下次黎試埋我最愛既牛腩撈粗配腩汁,就可以分出勝負喇。

香草豬扒
花椒辣椒油
2015-08-25
$50 (Dinner)
花椒辣椒油
  • 魚蛋