2015-07-15
遇著平日放假, 到處行下既時候, 朋友話去石峽尾睇野, 原來係想去賽馬創意藝術中心睇下有咩課程岩小朋友暑假去玩下。行到咁上下見又攰又餓, 就比我地發現有間好故色故香既茶館喺度, 俾佢既裝修吸引左我地入去坐。一入到去就見到大大細細既茶壺放晒係度, 再加上佢沖茶既位置, 覺得冇入錯去。呢度最低消費係一人一茶, 所以同朋友仔叫左一壺楊聘號, 一壺鐵觀音同老茶頭。店員好細心咁話我知, 老茶頭會比較濃, 如果平時冇飲開茶, 可能會頂唔順。讚!當三壺茶到左, 店員都有話我地知, 旁邊有一壺熱水可以任我地加, 唔夠可以叫佢地幫忙加水。非常方便。三壺茶都非常滑順, 而且香濃。楊聘號係朋友飲, 飲落唔會好濃好濃, 但香味十足, 而且有普洱既甜味, 又唔會太澀。老茶頭相對較為濃, 有一種老茶既味道, 入口依然滑順, 但會有多一重淡淡既甜。飲左少少茶, 我地就嗌野食, 叫左一碟生煎包, 腐皮卷, 每人一個麵。生煎包: 佢外面煎得岩岩好, 唔會太燶, 然後咬入去好Juicy, 未至於到小龍包咁誇張會漏汁, 但佢既肉汁令到個包唔會好乾身, 好香口。腐皮卷: 一句講晒, 足料。咬落唔會散, 每啖都好豐富既餡。麵:
非常方便。
麵: 佢有幾種唔同類型既菜餃, 有津白, 菜心, 然後麵底可以要米線或者粗麵。