2021-09-13 459 views
聽朋友將軍澳南開了間食omakasa的日本餐廳,午市有lunch set,一直對這類omakasa 餐廳的午餐都有莫名的期望,總覺得能用商業中心一頓午餐的價錢可以食到晚上omakasa的裝修環境服務已經物有所值,加上午市的食物質素,如果你有半天悠閒嘅假期想找間坐得舒服的日本餐廳,絕對值得一試。一入門口,我同朋友先到,本來餐廳準備安排坐卡位,一聽到我哋有三個人就主動安排調往坐得更舒服寬躺的卡位,其實未用餐已經加咗分。坐低我叫咗火炙丼,另外兩位朋友就叫角切。午餐包茶碗蒸沙律麵豉湯同飲品,茶碗蒸先到,火候恰到好處,蛋夠滑,麵豉湯唔會太咸,沙律正常發揮。朋友的角切丼先到,意外地角切竟然有海膽😲。而火炙丼一到,魚油的焦香味亦都撲鼻而來,大概有7件魚,包括帆立貝,質素都好好,絕對對得住個價,不過男仕可能會唔夠飽。 見到碗內的楓葉形狀的綠色樹葉,忽發奇想如果秋天嚟會唔會用黃色楓葉🍁做擺盤?不過對於一餐百五蚊的午餐呢個要求又好似太異想天開。因為食物的質素唔錯,最後加28蚊要多個抹茶布丁作結,抹茶布丁用黑豆同薄荷葉作點綴,初頭覺得食唔到怪怪的,係好滑,但點解無咩抹茶味,原來有一層抹茶在杯底,同甜甜的黑豆

因為食物的質素唔錯,最後加28蚊要多個抹茶布丁作結,抹茶布丁用黑豆同薄荷葉作點綴,初頭覺得食唔到怪怪的,係好滑,但點解無咩抹茶味,原來有一層抹茶在杯底,同甜甜的黑豆夾埋食好襯。唯一失望就係竟然用麵豉湯的同款柸去裝布丁,好似有啲唔襯😅,呢方面可以花多啲心思。總結約200蚊食到有質素嘅刺身丼定食加甜品,加上餐廳嘅環境同服務,下次放假鬆一鬆會再嚟多次。
火炙丼
抹茶布丁