Restaurant: Medium Rare Steak (Mikiki)
Terms & Details:
2021-04-19 449 views
mikiki新開咗依間自助式嘅日牛扒餐廳冇幾耐,所以專誠黎試食佢係1g/$ xx 咁黎計嘅~因為始終係新開嘅,所以好多人我哋大約八點半嚟到,餐廳已經滿座咁濟 好難得先搵到個位坐低我同男朋友分別一人嗌咗西冷扒&後腰三角肉啲配菜有5樣,可以揀其中三樣 我揀咗飯,沙律,味噌湯同埋又有得畀你揀係配咩汁,有幾款揀嘅 我哋兩個都揀咗蒜蓉牛油,因為會好味d!一上台件西冷扒係有3,4成熟嘅所以切開嗰陣仲係血淋淋,有啲血水嘅但唔緊要,因為塊鐵板會幫你慢慢地燒熟塊牛扒,所以會越食越熟件西冷扒真係勁大塊, 啲紋路好靚切開嗰陣唔會話好韌好難切~加上個鐵板慢慢燒熟啲肉,所以切做一塊塊嗰陣,呢張相已經係冇咁多血水嘅時候我食牛扒習慣咗食飯,因為要配飯先飽肚 佢啲咪係日本米,大大粒好有飯香味個味噌湯 反而令人失望,望落好好飲咁 但係味道實在係太鹹,難頂到試咗幾啖就唔想再飲啦,所以畀咗男朋友飲個沙律反而望落平平無奇,但又幾好食喎個蕃茄仔&菜好新鮮好新清個西冷扒味道唔算太鹹,都夠味嘅好有牛肉嘅香味, 而且食落完全唔會話好韌 啖啖肉,最鍾意食啲唔韌嘅扒㗎啦亦唔會有任何肉渣,最邊果塊筋位好肥美好正送飯一流,重點係~邊食d扒果
mikiki新開咗依間自助式嘅
日牛扒餐廳冇幾耐,所以專誠黎試食
佢係1g/$ xx 咁黎計嘅~
因為始終係新開嘅,所以好多人
我哋大約八點半嚟到,餐廳已經滿座咁濟
好難得先搵到個位坐低

我同男朋友分別一人嗌咗西冷扒&後腰三角肉

啲配菜有5樣,可以揀其中三樣
我揀咗飯,沙律,味噌湯

同埋又有得畀你揀係配咩汁,有幾款揀嘅
我哋兩個都揀咗蒜蓉牛油,因為會好味d!
一上台件西冷扒係有3,4成熟嘅
所以切開嗰陣仲係血淋淋,有啲血水嘅
但唔緊要,因為塊鐵板會幫你慢慢地
燒熟塊牛扒,所以會越食越熟

件西冷扒真係勁大塊
, 啲紋路好靚

切開嗰陣唔會話好韌好難切~
加上個鐵板慢慢燒熟啲肉,所以切做一塊塊
嗰陣,呢張相已經係冇咁多血水嘅時候

我食牛扒習慣咗食飯,因為要配飯先飽肚
佢啲咪係日本米,大大粒好有飯香味
個味噌湯 反而令人失望,望落好好飲咁
但係味道實在係太鹹,難頂到試咗幾啖
就唔想再飲啦,所以畀咗男朋友飲

個沙律反而望落平平無奇,但又幾好食喎
個蕃茄仔&菜好新鮮好新清

個西冷扒味道唔算太鹹,都夠味嘅
好有牛肉嘅香味, 而且食落完全唔會話好韌
啖啖肉,最鍾意食啲唔韌嘅扒㗎啦

亦唔會有任何肉渣,最邊果塊筋位好肥美好正
送飯一流,重點係~邊食d扒果陣
記得要點佢嗰啲醬汁
配埋啲醬汁嚟食嘅話
真係好正,可以話係錦上添花

啲粟米蒜蓉牛油又勁香,好食到我連啲
粟米都一粒粒咁食曬

可能我鍾意食牛油配蒜蓉啦,真係好好食!

男朋友嗰塊後腰三角位,都勁大塊
好正呀
, 佢同我一樣 揀咗飯
唔同嘅係,佢嗌咗飲品(可樂),溫泉蛋

肥瘦均勻色水靚,完全做到色香味俱全
食落一樣又係冇肉渣

塊扒好大件, 所以切開之後
一樣係大大塊一片

溫泉蛋好靚呀!佢好鍾意食溫泉蛋的哈哈

配埋個溫泉蛋撈落碗飯度食
成件事perfect晒

2021-04-15
$200 (Dinner)