2022-10-13 515 views
Taco Chaca 係一間墨西哥菜快餐小店,主要都似係做外賣居多,一路坐喺度食野外賣 APP 嘅朋友係不停出出入入駱驛不絕,無他, 佢嘅定位係比較平民嘅路線,亦正正係我鍾意呢度嘅原因,比較享受 Tacos 係一種街頭美食,就好似我地唔會去餐廳食雞蛋仔。 當然, 亦有好多餐廳成功將 Tacos 變化成為主菜式,只係青菜蘿蔔,各有所好,無話邊樣好啲。嚟食墨西哥野梗係飲返個墨西哥啤酒先,Pacifico Cara 係墨西哥大廠Grupo Modelo 出品,說到 Grupo Modelo 最多人識佢地嘅出品,當然就係 Corona Extra,Pacifico Cara 都係類似嘅墨西哥啤味道,比較淡,容易入口。今次嚟食揀左兩款未食過嘅 Tacos ,Dodger Stadium Taco ,佢將少少美式三文治嘅元素加左落個 Tacos 度,有芝士、牛肉眼扒、洋蔥、生菜同醬汁, 食落幾正無想像中咁濃味,但係就無想像中咁 fusion 嘅。 顧名思義就係向美職棒球隊 LA Dodger 球場賣嘅 Tacos 致敬,但事實應該係無乜關係,因為 Dodger球場嘅 Tacos 係經常轉款。另一款

Pacifico  啤酒

另一款就叫左泰式烤雞 Tacos,有烤雞、青瓜、椰菜、蕃茄同沙嗲花生椰子醬。 呢個幾有驚喜,好似食緊泰式雞串燒咁嘅味,變做Tacos同埋啲 salsa 都好夾,係大啖大啖轟嘅好味道。

Tacos

介紹返佢點餐位隔離有好多辣醬客人係可以拎嚟試,特別推介 El Yucateco 呢個墨西哥品牌嘅辣醬,佢有三款唔同口味,Salsa 就帶多啲酸味,XXXTRA 就辣啲(但唔係真係好辣,米線小辣辣過佢),Black 辣度同XXXTRA 差唔多但係就再帶啲煙燻味幾特別,我最鍾意就係 Black 我覺同濃味嘅肉夾啲多啲層次。

辣醬

本身想再叫多啲 Tacos,但係見嚟親都剩係食Tacos不如試一樣未食過啦,見佢餐牌上有樣野叫做Taquitos 於是就叫嚟試下,有驚喜喎~ 佢係將啲手撕豬肉放入個 Taco Shell 度,跟住拎去炸,再加芝士、牛油果醬、酸忌廉、莎莎醬、辣椒,下面就鋪左啲豆泥, 成條拎起好似春卷咁,好脆,好似食緊放大版嘅 Nachos 咁。

Taquitos

佢個牛脷 Tacos 都好食,不過今次真係飽飽喇~ 下次要再返嚟食先得~
Type of Meal
Lunch