2019-10-03
自己平時好少食foodcourt,除非趕時間。今日同朋友約左9點係維園打波,係8點半先到銅鑼灣既情況下,去左希慎廣場foodcourt。由於只有30分鐘,我地揀左呢間比較少人排隊既「百芳池上便當」。餐廳主要賣台式便當同台式飲品。飲品選擇頗多,種類多到好似間台式飲品店咁。每一個便當既配料都有滷水蛋、粉絲、粟米、鹹酸菜同椰菜蘿蔔絲。我叫左百芳豬扒便當,豬扒非常大件,幾乎蓋過紙盒。外皮酥脆內𥚃幾juicy。粟米好甜,每款配菜撈飯都幾夾。唯一挑剔既係滷水蛋唔夠入味。朋友叫左香酥炸雞腿便當。配料同樣包括粟米、椰菜蘿蔔絲等。炸雞腿賣相非常邪惡。外皮脆卜卜,肉質幾嫩,性價比高。炸花枝九食落唔算太油膩,魚肉幾彈牙。飲品方面我叫左珍珠奶茶。茶底奶香濃郁,不過珍珠軟硬度不穩定。朋友叫左黑糖珍珠鮮奶,牛奶味比普通珠珍奶茶更香濃,而且甜而不膩。下次再嚟希慎foodcourt非「百芳池上便當」不揀。
炸花枝九食落唔算太油膩,魚肉幾彈牙。
下次再嚟希慎foodcourt非「百芳池上便當」不揀。