2015-10-02 412 views
拉麵精既我上次探完朋友,途經西菁街,已經密謀試試呢間自詡係天王既拉麵,今日趁假期,一探其虛實先 !7點未到已經full左,好在預早左時間黎等。排隊期間,為左爭取時間,waitress派左張menu我地揀定菜式,等左唔使10分鐘就入得喇!店內大概約14個位,外內既裝修同擺設都幾日式,每2個位就有一壺檸檬水,暗隔內有調味料,我最欣賞旁邊醃製既辣芽菜,配上拉麵更多一絕!朋友揀左黑天王,我飲左啖湯,覺得黑蒜味唔夠重,朋友話愈食愈咸添,有d失望!而我就揀左限定天王,因為好奇所謂季節限定既胡椒芝士拉麵好唔好味呢?!一堆粟米&芝士條鋪在面,仲有半隻溫泉蛋同2塊叉燒既襯托,一睇就食慾大開,濃厚既胡椒味油同豬骨湯底出奇咁夾,麵質既軟硬度亦剛好,將芝士同熱湯混合既拉麵,非常有咬感!呢d先至叫天王嘛,創新又特別,好味!(雖然有大量既芝士,但係唔知係咪太好味呢,唔覺得漏喔!)今日特別開胃,再叫左2款小食都唔錯。芝士年糕皮薄,咬開一啖,糯米中既芝士湧住'be'出黎。碟旁有一小杯凍食既肉粒,似燒肉,豚角煮既肥膏同肉層層分明,識食既梗係一啖過咬曬先過癮架喇,雖然肉就唔係算淋,而且好肥膩,但好好味,唔怕肥既可以一試!
黑天王
,創新又特別,好味!
(雖然有大量既芝士,但係唔知係咪太好味呢,唔覺得漏喔!)
胡椒芝士拉麵
芝士年糕
豚角煮
食完之後,發現門外已經大排長龍喇!天王果然名不虛傳喔!
+$10 樽裝汽水
Other Info. : 唯一美中不足既係d冷氣實在唔夠,可能係打通左後面廚房吧!食完拉麵後就更加熱,熱到出曬汗,衫都灑埋!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
胡椒芝士拉麵
芝士年糕