2020-09-07
相信好多香港人而家冇得去旅行,都會選擇食餐好就當去咗。今日我揀咗Ole, 一直對西班牙菜情有獨鍾,但香港好多餐廳貴得黎份量又小,有啲扮西班牙菜都唔平。Ole係老牌餐廳,聽過太多朋友讚好,一直冇機會食,亦都覺得太出名了人人都食過,想搵新餐廳試嘅時候總係忘記咗佢。今日平日放假終於過咗嚟食佢嘅午餐。首先嚟到以身水身汗,餐廳唔算滿座六七台左右,我特別鍾意呢度嘅裝修,好多西班牙南部既相片,又有好多畫。餐廳近門口係有自然光入到黎,感覺好chill.講返食物,我叫咗3-course set lunch. 係西班牙叫 Menu del dia, 出名份量大又抵食。先上一d前菜(肉丸、薯仔沙律、麵包)。 第一菜揀左Gazpacho, 嗰種清爽透心涼係大熱天時比一杯冰凍啤酒更吸引! 第二道菜,亦都係我最念念不忘嘅 Bacalao a la cazuela con gambas y almejas. 我見個個黎親唔係食海鮮飯就係燒乳豬,雖然應該都係好食嘅,但好多西班牙餐廳都會有。 但呢個鱈魚stew 真係少見d. 以前我覺得魚都係煎, 冇諗過做 stew咁好食。 個樣睇落好普通,(顏色同燈光問題),但係個湯
講返食物,我叫咗3-course set lunch. 係西班牙叫 Menu del dia, 出名份量大又抵食。先上一d前菜(肉丸、薯仔沙律、麵包)。 第一菜揀左Gazpacho, 嗰種清爽透心涼係大熱天時比一杯冰凍啤酒更吸引! 第二道菜,亦都係我最念念不忘嘅 Bacalao a la cazuela con gambas y almejas. 我見個個黎親唔係食海鮮飯就係燒乳豬,雖然應該都係好食嘅,但好多西班牙餐廳都會有。 但呢個鱈魚stew 真係少見d. 以前我覺得魚都係煎, 冇諗過做 stew咁好食。 個樣睇落好普通,(顏色同燈光問題),但係個湯好鮮甜,魚肉一疏疏肉質好好,有魚油香。上菜時仲係成煲滾緊。飲完凍湯成個身涼晒之後又想食返啲熱辣辣暖胃嘅嘢,真係岩哂。好味到點埋d麵包嚟食....
食到呢度已好飽,仲有甜品同餐飲。揀左 crema catalana, 反而係最失望,比較鞋同唔夠香濃,可能creme brulee 嗰種做法啱我多啲。但呢一餐二百幾蚊我以覺得好抵食。
唯一美中不足係waitress 不停過來嘗試收碟,但好明顯仲未食完,唔知佢甘趕做乜。