2023-10-27
星星平時無乜機會入到去將軍澳,適逢去探一探朋友,朋友就帶左我黎一間「小神燈」飯館試一試新派中菜~~🤩🤩🤩是一間十分富懷舊色彩的餐廳~🥗椒麻鮮螺片🦪香辣得來,口感香脆,十分惹味醒胃~🐷奇趣脆皮豬手🐖豬手可不是德國出色的名菜,我地廣東菜的煮法亦相當出色,原隻豬手上碟,廚師🧑🍳將每一塊皮和肉切割乾淨,不黏骨頭🍖,一口一塊皮連肉的脆皮豬手,香脆肉味濃但未算好膩,不愧為主打菜式!!腿茸菜膽雞(半隻)🐔🐓呢個菜既湯底比較濃香且清甜,有點像沙鍋雲吞雞的味道,金華火腿的濃郁味道與鮮雞味互相配合,雞肉滑嫩不老,好味😋原條燒慢煮牛肋骨🦴🍗招牌菜牛肋骨同豬手有異曲同工之妙,都是「骨肉分離」但牛肉比起豬肉更加幼嫩有接近入口融化的口感,配上秘製醬汁,牛肉味更加突出,必食!!!😱😱😱爆珠仙草椰果🍧🍡這個糖水有多重口感又有仙草,又有椰果,爆珠咬落去有驚喜,有檸檬味道,感覺十分解膩~辣酒煮花螺🍝🧆開頭覺得不是很辣,但後來越吃越辣~有點辣,又有點麻,十分過癮!💡小神燈新派飯館 (將軍澳)💡將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓251-252號舖
星星平時無乜機會入到去將軍澳,
適逢去探一探朋友,
朋友就帶左我黎一間「小神燈」飯館試一試新派中菜~~🤩🤩🤩
是一間十分富懷舊色彩的餐廳~
🥗椒麻鮮螺片🦪
香辣得來,口感香脆,十分惹味醒胃~
🐷奇趣脆皮豬手🐖
腿茸菜膽雞(半隻)🐔🐓
原條燒慢煮牛肋骨🦴🍗
爆珠仙草椰果🍧🍡
辣酒煮花螺🍝🧆
開頭覺得不是很辣,但後來越吃越辣~
有點辣,又有點麻,十分過癮!
💡小神燈新派飯館 (將軍澳)💡
將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓251-252號舖