2022-10-21
九龍城同撈同煲價錢💲: $198/ $288/ $136/ $58/ $58/ $98/ $78好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.3/5回頭率😚: 3.3/5-天氣涼又係時候去打邊爐!越大越食唔到任食之後,都會揀啲散叫的餐廳食,寧願食得有質素啲🤭 今次呢間係銅鑼灣鵝頸橋樓上,地理位置方便,上到去就係老香港style,聽住舊歌有霓虹燈,階磚地板都幾懷舊。店員超級殷勤,係咁行埋來話加湯/幫我地pid油🙈-✅冬甫美人鍋。呢個湯都幾推介,入面有雞、蟲草花、花膠、冬瓜、桃膠、娃娃菜等,食呢啲餸都會飽咁🤣 一上枱店員會叫飲啖頭啖湯先,真係幾夠味,雞味好出,好香,再配埋啲蔬菜索到入晒味🤓 不過啲雞件記得快啲食晒,如果唔係好快就會好鞋🙈 飲落去嘴唇有小小黏住,加埋桃膠,好滋潤🤩 就咁飲都好適合!-🆗本地手切牛肉(細)。2-3人都絕對夠的size。師傅真係order之後先切,所以上枱都要啲時間。片片都切得好薄,色澤紅潤,新鮮。入口肉味唔肥膩,相反係肉味濃郁,比較瘦的,中間有d或者仲會好似封門柳咁有小小筋🫢 不過唯一唔好就係好細片,好快就縮,存在感比較低…-✅聖子
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.3/5
回頭率😚: 3.3/5
✅聖子皇x2。size算中上,唔係king size。放落去十幾秒已經熟。肉質鮮甜,口感爽彈,好中意海鮮的都可以嗌下😆
✅✅五香肉丁墨魚丸。呢個好有驚喜😗 墨魚丸本身已經做得好好,打到好彈牙有咬口,食到粒粒墨魚同有墨魚味☺️ 比較淡的墨魚丸好match入面的五香肉丁‼️提出墨魚丸的鮮味,又惹味左,同埋鹹鹹香香,咬到入心更juicy😋
🆗芝士牛丸。牛丸大粒彈牙,但肉汁唔多,唔係好濃牛味🤔 入面的芝士比較黏稠,幾香濃既,但唔太特別🫣
✅蟹子蝦滑。蝦滑好足料,食到好多蝦肉。滾起有彈性,滿滿的鮮蝦味,唔錯🥰
✅麻辣shakeshake炸魚皮。新鮮炸起,好脆好鬆化😳 比個紙袋同味粉你,自己好似薯條咁shake shake。shake完之後多左陣味精味,幾上癮😂 比想像中辛辣,但都有麻香!
食完仲有甜品送!遮仔啫喱好懷舊😝 仲要係我最愛的青檸味+花奶,滑嘟嘟!另外仲有鯉魚糖不甩,店員會將條魚放落打完邊爐的湯到浸3-4分鐘,雖然感覺好奇怪,但舊糯米糍完全唔吸油,都唔會變得好鹹。撈上來會幫你剪開再放落花生芝麻都碌下,軟軟糯糯咁🤤🤤
食到好飽的一餐!質素中上,但價錢有d貴,人均要~$500🫠 甜品環節有驚喜!同埋如果生日,餐廳會轉生日歌,又會有遊戲比壽星個個玩,氣氛好好🥳