2022-09-07
長沙灣老舖,懷舊味濃。呢間老字號最出名就係炸豬扒同通菜。叫咗炸豬扒擔擔米線,腐乳通菜,其實仲有叫到凍檸茶。好快就上晒所有嘢,be honest,唔係懷唔懷舊嘅問題,啲食物嘅樣我真係覺得未必會好食。首先炸豬扒感覺上係乾身,果然,食落係薄身、柴同乾,我唔明白點解佢係最出名嘅食物,我食到一半就放棄咗啦。另外,擔擔米線唔係我expect嘅擔擔,佢只係一pat花生醬嘅物體放咗落個清湯度,有啲都係街坊價食上海麵食嘅舖頭仔都唔會咁樣整個擔擔湯底,老實講係好失望嘅,味道當然係唔好食,個湯同個醬都溝唔埋,成口漿住咁。腐乳甜甜地咁,不過我覺得唔知係咪成本問題溝左糖水,你見個漿都好稀下,有人會覺得佢係特別調製,呢樣見仁見智。我個杯凍檸茶最後無黎到,亦無追過佢,因為啲野唔好食,都唔想再追啦,我好respect小店,但我覺得真係唔好食,唔係我杯茶,就唔飲佢杯茶啦。