上回提要: 同日先後到訪過 Cafe O 及 Subway, 正值回程時侯. 想起北角雞蛋仔就在地鐵站附近, 就抱著 '拎個尾彩" 的心態跑去一試.六時正, 人龍短短. 排了 2 分鐘就買到. 但就真係買完一肚火 友人走到阿姐前, 阿姐低頭自有自忙. 我們不趕時間, 本打算叫她即整一底. 阿姐五秒都沒開口, 甚至沒有看過我們一眼.突然間, 另一阿姐手中拿著一底雞蛋仔從後殺出, 臉帶不耐煩, 聲大夾惡叫道: "係咪要雞蛋仔呀!?"姑勿論店舖沒有心照顧客人特別需要. 就算我地反應真係遲都唔該比 d 禮貌, 再講, 阿姐又唔係用個口整雞蛋仔. 個口係用黎講野架! 等足五秒咁惡叫我地要底唔知邊到閃出黎既雞蛋仔...開口問聲都唔識, 佢啞左呀?本來諗住谷氣都算, 寫食評應該中肯, 不應讓怒火蓋過理智. 我們不和阿姐一般見識, 拿了就走.雞蛋仔僅剛暖. 蔑出黎同入口就好脆. 不過食真 d? 零蛋味, 一粒雞蛋仔一半係空氣, 十足十 air 鞋箭, 証明用料唔足. 得個脆字有鬼用咩, 我地又唔係當佢薯片咁食.一日三站的美食之旅, 多謝北角雞蛋仔劃上一個不和諧的休止符.味道得過且過, 加上惡劣服務 (

味道得過且過, 加上惡劣服務 (應該係零服務), 食完絕對夠拍 "怒火龍拳".

看到門口貼了一堆雜誌推介, 心裡不禁一笑: 似乎名過其實吧?
退步作
真係輕如羽毛