約左舊同事食飯,又黎到既熟悉、多野食嘅博文街,舊同事介紹下黎到呢間泰國餐廳。簡潔裝修,入到餐廳剛好晚上七點左右,有幾位客,但還算多位揀。🥯 咖喱海鮮脆包盅麵包係外脆內軟,再沾上偏甜、充滿椰香嘅咖喱汁,味道很夾,一啲都唔辣,亦唔會令人有過膩感,麵包內有青口、蝦、魚、魷魚、小量菜。🥬泰式蝦膏炒通菜 Stir-fried Morning Glory in Shrimp Paste出街食飯都會喜歡叫一道菜,通菜好爽口,不單止有蝦膏嘅咸味,食到輕微酸味,很開胃。🐟 泰式明路烏頭魚 Steamed Mullet on Stove Tray(星期三嘅加$1菜)舊同事點呢道菜嘅時候就已經覺得好抵! 平日原價$169蚊,今日只需加$1就有!本來以為size會係原價嘅縮水版,但無諗過會係同原價一樣大條,仲要係火燒熱盤上枱,很有心思,還有泰式辣醬同上。本身魚質都很鮮味,自己唔點泰式辣醬都覺得夠味,朋友因係食辣之人,覺得點醬後好食啲。🍹芒果特飲Fresh Iced Mango Juice & 熱生薑茶Hot Ginger Tea舊同事比我飲左啖芒果特飲,好幼滑嘅沙冰,芒果味濃。自己叫了杯熱生薑,飲完之後成身暖

🥯 咖喱海鮮脆包盅

泰式蝦膏炒通菜

芒果特飲
熱生薑茶

舊同事比我飲左啖芒果特飲,好幼滑嘅沙冰,芒果味濃。自己叫了杯熱生薑,飲完之後成身暖晒。

本身唔太食得辣,但呢間泰國餐廳唔食得辣嘅朋友都可以有好多選擇。
泰式蝦膏炒通菜
芒果特飲