2020-09-22 730 views
太耐冇出過外國,思鄉既念頭慢慢湧現出來,適逢疫情冇咁嚴重就約朋友出街食飯,就揀左去食吉列牛。我地點套餐($246),有吉列牛定食 和 香辣忌廉雞肉炒麵。吉列牛定食,入座後就見到個好得意既石燒盅仔,正式上菜啦,熱切期待,牛肉外層有層金黃色既吉列粉,肉質呈嫩粉紅色,食材新鮮,放上熱石盅燒一陣就可以食,不過太熟否則牛肉較韌,我個人喜歡帶少少紅色肉質,因為食落軟腍有肉汁,配埋個白色既醬一齊食簡直一流,醬用左沙律溝芥末。香辣忌廉雞肉炒麵,哩個菜式唔算太辣,好岩香港人食,忌廉味較濃郁,麵條煮得岩岩好,唔會過腍,我就鐘意將吉列牛果到既wasabi和豉油溝埋,再撈埋麵一齊食,更加好味。蒜片牛舌芯($58),係用牛舌最精華部位,所以每片價錢都貴,但都合理,牛舌爽口有咬口,蒜片都好香口。Citrus Ocean (套餐+$18),係柚子梳打加薄荷葉,清新解油膩感,底部放左柚子皮,我自己有食,味道不錯。

Citrus Ocean
Citrus Ocean