2024-10-09 222 views
今晚經大圍返屋企,俾佢啲魚蛋燒賣飄香,引到流晒口水。決定破戒食次宵夜。原來夜麻麻都有好多人同我一樣,排長龍喺度買小食。呢間小食店喺度開咗好多年。多數做街坊生意。小食種類繁多,我最鍾意就係食魚肉燒賣。係小食店嘅燒賣!酒樓嗰啲我反而唔鍾意食。老闆話佢哋啲燒賣汁係自家研製,濃縮嘅辣汁可以掛喺燒賣上。通常出邊賣嗰啲都係甜豉油。所以幫襯開呢間小食店我一定會買佢哋啲燒賣,再加自家製濃縮辣汁。串燒大大串,真心抵食嘅。外表燒到金黃,肉質滑嫩,味道非常香濃。醬汁恰到好處,帶有少少微辣。炸雞髀外脆內嫩,外皮炸得好乾身。雞肉鮮美多汁。燒魷魚烤得恰到好處,表面微焦,肉質彈牙,搭配特製醬汁,簡直係完美嘅搭配。同老闆傾咗幾句知道佢係好用心去做每一款小食。聽完佢對於製作過程嘅執着都大為感動。所以我一定支持香港本地小食!