2019-05-16
是日下午過海工作, 相約了親愛的在銅鑼灣食晚飯, 突然記起自己bookmark左間鐵板燒一直都好想去食..就book定枱今晚去餐廳位置很方便, 在sogo出口行過少少的商業大廈就係, 店面不算大, 有分table枱和吧枱, 我們被安排到吧枱就座, 可以面對面看到日本的鐵板燒師傅喺面前為你即時準備的食物先來一份大蝦, 鐵板燒入面除了和牛,最喜歡吃的就是海鮮, 蝦肉爽口彈牙, 超好味, $98有兩大隻, 我覺得超抵食, 誠意推薦第二樣上的有厚燒黑豚肉, 呢個本身以為會好油, 出奇地食落沒有油膩感, 配上海鹽味道不錯, 連底下墊住的薯餅也是廚師在你面前親手做的第三道上的是燒鵝肝, 出面食的鵝肝多數會滿口油, 本身鵝肝嘅油份係比較多嘅, 但呢度燒完之後有大部份嘅遊行都蒸發咗出嚟, 所以食多件都唔會覺得過分第四道: 全店最貴的$290 份A4鹿兒島和牛, 呢個價錢真係非常之抵, 喺出面日式超市自己買返屋企都要呢個價錢啦, 和牛肉質係上等貨, 食落無根, 呢樣係好重要, 肉味香濃, 配上即炒嘅香蒜和新鮮的野菜, 香味十足第五味: 是蒜頭炒飯, 總是覺得吃鐵板燒要來一小碗炒飯才是正統的食法, 這裏並
第五味: 是蒜頭炒飯, 總是覺得吃鐵板燒要來一小碗炒飯才是正統的食法, 這裏並沒有平時吃開的海膽炒飯, 只好點了蒜頭炒飯, 香噴噴的, 不過味道相對比較普通, 如果可以多加一點野菜會更好
吃到最後也忍唔住再叫多一份海鮮, 點了帶子和八爪魚, 賣相非常討好, 吃落味道也不錯, 充分帶出了海鮮鐵板燒的精粹如果店家有龍蝦出售應該會也很吸引(喜歡吃龍蝦的我表示)
自問我和我的親愛的也是殿堂級的吃貨, 連他也大讚性價比很高, 臨走時還與一直招呼我們的日藉鐵板燒師傅給予一個Like, 由此可見這個地方絕對相當有水準, 看見親愛的食得開心,我也對我今晚晚餐的安排感到滿意
食物質素:
餐廳環境:
服務態度:
雖然這裏沒有提供昂貴的食材, 但如此性價比高的鐵板燒餐廳, 如果係出面其他地方食起碼要多付一倍的價錢, 所以在這裏吃絕對物超所值
順帶一提, 建議最好要book位啊, 我見今晚都有唔少食客冇訂位摸門釘