2019-03-28 1680 views
最近天氣又凍又熱非常反覆 搞到個人都好攰好無心情😕 所以前幾日就抽時間去咗銅鑼灣嘅舞鶴食咗我第一次嘅廚師發辦 真心癲覆我對壽司嘅印象!!🤪.下午接近兩點去到餐廳非常爆滿 被安排坐喺bar枱前面 咁就可以近距離睇住師傅手握壽司😛 LunchSet嘅前菜有黑醋沙律、茶碗蒸、蜆肉麵豉湯 特別喜歡個茶碗蒸好多料而且好鮮味👍🏻 .然後就正式開始我嘅第一次壽司馬拉松😂 十二件包括有: 深海池魚、依左目魚、野生油甘魚、吞拿魚拖羅、俄羅斯海膽、吞拿魚、熟成鯛魚、春魚、沙巴魚 仲有三文魚籽軍艦、紫菜配燒特上吞拿魚、一件手卷 仲影漏咗件望落似魷魚嘅鳥貝魚壽司😅 坦白講吞咗落肚之後都唔記得邊件壽司係邊條魚 但感覺師傅好清楚每款魚嘅屬性 有啲要切間紋加醬汁 有啲係配果味 甚至有啲係加酸瓜/薑蓉 第一次食咁多款魚都無覺得有怪味同腥味 反而感覺好新奇滿足😝.最後仲有冷熱烏冬/蕎麥麵 再加飲品同甜品 真係飽到捧住個肚落樓啊!