2022-06-01 1165 views
和同事在中環四圍探新店,呢間在擺花街,招牌細細,隱藏在板長之中,唔細心留意真係幾難搵到。行上一條窄長樓梯,終於到餐廳。環境有一種和式懷舊小店感覺,入門L小型日式吧枱,旁邊四張雙人枱,角落一張開放式4人廂位。整間餐廳可容納不足二十人。午市定食可選擇的種類不多,我揀了汁燒豚肉飯定食($158),同事揀和牛飯定食($198)。定食分開上,不是一盆集體上,有omakase 感覺,增加高級感。先上前菜(蘿蔔➕牛蒡漬)和沙律菜,味道不錯。之後足料熱辣辣麵豉湯,水準之上,唔會死咸。主菜汁燒豚肉飯,豚肉用火槍燒微焦上,味道香口唔油膩,但美中不足的是碟底放了沙律醬(我唔食),味道打了折扣。同事和牛飯他說好食,飯和肉份量可能對大食客會偏少,但我覺得剛好。之後仲有剛蒸好熱辣辣茶碗蒸,足料又滑。當我哋以為呢餐已經完嘅時候,原來仲有個牛奶布甸,因為我對牛奶有敏感,所以叫佢打包回公司俾同事食,佢哋都好樂意接受。同事食呢個牛奶布甸,佢話好滑好好食,好重奶味。計埋加一,同事$220,我$170,中環來講屬於正常lunch 價,但性價比真係高,質素同埋服務都好,值得推介。

2022-05-31
$190 (Lunch)