2024-11-24 176 views
暑假食過上海嘅「肉肉大米」性價比高,知道香港會開好期待,近排終於進駐香港,係沙田新城市開第一間店啦!漢堡扒係由九州黑毛和牛混合美國牛肉所製,每日新鮮現絞,再以人手拍打。而米飯就採用日本東北嘅「虹煌米」。每份套餐都可以無限添白飯、西蘭花、蜆殼味噌湯~仲跟一隻生雞蛋‼️而且枱上放左好多款醬料比大家選擇添(胡椒鹽、洋葱醬汁、燒肉醬、沙茶醬、芥末鹽麴、蒜香辣椒醬等 )😍混搭漢堡肉套餐-蟹肉、芝士、和牛 ($140)三種食法😍1️⃣和牛漢堡扒,我就喜歡燒到8成,漢堡扒脂肪比較少,我就連同生雞蛋同沾少少洋葱醬汁,送飯一流。2️⃣芝士漢堡扒,本身漢堡扒有一塊厚厚車打芝士,再見到店員不停刨巴馬臣芝士係漢堡扒上面感覺好治癒,雙重芝士好邪惡又好濃郁。3️⃣限定蟹肉漢堡扒,蟹肉上面有半個青檸,下面加左一層蘿蔔蓉同新鮮紫蘇葉,店員隨後再淋上柚子醋,估唔到同漢堡扒甘夾,感覺變得清新,中和都油膩感。餐廳嘅漢堡肉係每日新鮮現製,店員會燒烤一輪,煎至6-8成熟,令表面微焦,鎖住肉汁,再放到每個客人面前嘅高溫鐵板上,自己鍾意食幾多成熟再燒~非常香噴噴💨店員會不停問你要唔要西蘭花同要唔要湯,非常nice。蜆殼味噌湯有很多蜆肉很不錯~米

每份套餐都可以無限添白飯、西蘭花、蜆殼味噌湯~

混搭漢堡肉套餐-蟹肉、芝士、和牛 ($140)
三種食法😍

蜆殼味噌湯有很多蜆肉很不錯~
米飯係日本米口感很好