2019-04-23
我以前住長沙灣青山道附近,聽聞有間豬手好食,叫星廚。點知開左無幾耐又執左,以為佢做唔住,係前排先知原來搬左去太子。係佢長沙灣店年代已經愛上佢既鹹豬手,以為無機會再試,一知道原來佢係太子東山再起,即刻約朋友去食!首先黎到既係法包,摸上手仲係熱既,牛油係麵包上慢慢溶化,算係西餐既基本前菜,合格!蘑菇湯好濃郁,好多切碎左細細粒既蘑菇碎係湯入面,啱曬鍾意有啲咬口既我。鹹豬手果然無令我失望,一樣咁大件兼咁好食!佢既鹹豬手好香,外皮好脆,神奇既係入面啲肉唔會好乾,啲肉質好林,好入味!不枉我特登黎食!係香港食呢個份量既鹹豬手最少都要$200-$300,呢度大大隻都只係百幾蚊,好抵食。鹹豬手轉套餐有薯菜,好少食到會推薦既薯格,真係要趁熱食!另外叫左芝士蘑菇意粉,蘑菇好大隻,上面加左好多配料,好juicy,但係食完蘑菇淨返啲意粉就有啲dry。最後,我地2個人真係食唔曬隻鹹豬手,唯有打包,仲可以攞舊骨返屋企煲湯添。
鹹豬手轉套餐有薯菜,好少食到會推薦既薯格,真係要趁熱食!