2018-02-13 941 views
臨近農曆新年前夕,上司請食TEAM LUNCH,係果頭番工自然覓食都係番附近,上司拍板一行13人去食西餐,餐廳由佢選,做細既有得試有野食就梗係開心,樂做跟屁虫。因為BOOKING 13人多關係,所以事前要比訂金($500),可能係工廈樓上餐廳驚人放飛機,所以要呢個訂金制度,都可以理解的(如果只係兩至3個人預約要付訂金與否就不得而知了喇)。係食TEAM LUNCH前一日,阿頭都有收到幾次CONFIRM電話確定係咪人數/預約有更改變動,店方面仲提出叫我地一行人預先上該店網睇餐牌揀定SET,方便佢地預備,我地作為客人都十分體諒生意難做,要多翻枱同方便店家準備,所以亦好樂意配合,即日已確定回覆左13人食咩餐。食店就係公司隔離大廈,徒步行過去不用5分鐘,一行人準時到達。坐低,芾菜有兩款揀(事前一日已揀選好了,所以好快上):火炙刺身吞拿魚伴紅及黃波椒莎莎同蜜糖燒雞沙律。揀左後者,味道不錯,汁醬調的剛好,配搭新鮮既沙律菜好爽脆清甜,平時少食沙律既我,都老牛吃嫩草清晒(唔知係咪朝早留肚無食早餐既關係)。之後再上是日餐湯同餐包,個湯好濃稠,因為無寫係咩味湯,所以只能憑味覺去形容,湯好熱好香帶有濃郁既洋蔥

之後再上是日餐湯同餐包,個湯好濃稠,因為無寫係咩味湯,所以只能憑味覺去形容,湯好熱好香帶有濃郁既洋蔥香味。

飲完個湯之後上主菜,兩者期間等左差不多約25分鐘(公司食晏時間其實只有一小時,等都佔左一半時間),頭盤上的快原來係鋪排定主菜有排上,究竟係廚房人手不足定客人太多?
眼見該店都係以接受預約制生意為主,午飯時店外無街客排/等,亦已前一日落定晒餐,都可以要客人等咁耐,意味唔早一日點定餐可能要等個半至兩個鐘?

等左咁耐主菜終於上,以為煮咁耐,一定至少鮮熱辣,但剛好相反,我點既係香煎美國 1855 黑安格斯肉眼扒伴薯菜 配黑松露汁( $198),塊扒完全係溫熱而已,明顯大量煎完擺放著遲遲未出菜所致,牛扒的口感令人強差人意(我點的是6-7成熟),是鞋口同韌的,要多番咀嚼成能下嚥,扒薄連帶肥膏大大舊,眼看已不感吸引,更不用就說那個汁---黑松露汁,完全聞或食都食唔出隻味。配菜有薯仔、蕃茄仔同西蘭花,都係似白烚…..無味道可言,呢個午餐要198再加一服務費……真心不明該價值何在?跟連鎖快餐店的扒有何分別(其實都明白只係食野既地點定取決左同一食物既價格,質量味道其實差別不大)..…..………其他同事點既燒焗美國厚切有骨豬鞍扒 配洋蔥汁同燒紐西蘭羊西冷 伴薯菜 都有異曲同工之妙既統一鞋且韌既感覺,味道真的很一般而已。

有位同事點既係意大利素菜雜錦雲吞 伴雜菜蕃茄醬 ($128),份量少不在話下,亦係最遲先上,味道不過不失,同自己去超市買包意大利雲吞番屋企加芝士焗/煮,應該都可以有差不多既味道效果…….

水亦都係要主動叫先加(該店收取加一服務費的),餐飲係食晒所有野最後先點,其實用餐期間都有主動叫侍應落埋單(可以邊食邊飲野唔使食完先落單等餐飲,一舉兩得),但兩次召喚侍應都被忽略叫等等,所以變成一等再等,餐飲又再等左10-15分鐘…….

總括,可能臨近做節都係咁……..的吧,食物質量味道、服務水平(店員態度OK,不過就是對落單、追單點野皆置若罔聞,間接令食客等的時間長),兩者與食物價錢不成正比,人均接近180一位既午餐,食物質素差強人意,實在有待改善。
2018-02-13
$180 (Lunch)